Tuzla: Otvorena izložba “Mostovi i stari gradovi”

Izložbu je organizovao Zavod za zaštitu spomenika, koji djeluje u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta

0
91
(Detalj sa izložbe - Foto: N. Tadić)

Izložba fotografija „Mostovi i stari gradovi“ u ponedjeljka otorena je sinoć u Centru za kulturu Tuzla. Publici je predstavljeno sedam starih mostova i sedam starih gradova.

Izložbu je organizovao Zavod za zaštitu spomenika, koji djeluje u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta. U saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla, a u sklopu manifestacije „Dani Europskog naslijeđa 2022“  pod sloganom „Održiva baština“.

“Ovo je prvi projekat koji radimo zajedno. Ostvarili smo kontakt i dogovorili da nešto radimo zajedno jer to nam je i cilj. Ovom izložbom smo pokazali sedam starih mostova i sedam starih gradova koji se nalaze na prostoru BiH i koji su pod zaštitom Federacije BiH”- rekao je Edin Jahić, direktor Centra.

Izložene su crno-bijele reprodukcije fotografija 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, te reprodukcije istih objekata slikane u boji.

“Mi smo uzeli stare fotografije i crteže od arhitekata iz Zavoda koji je djelovao 1946. godine u sastavu BiH prije rata. Zavod za zaštitu spomenika FBiH je pravni sljedbenik tog Zavoda i tako da imamo veoma bogatu arhivu crtzeža i fotografija i nju smo nastojali ovdje prezentirati”- pojasnio je Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH.

Dodao je da je Tuzla šesti grad u Federaciji u kojem je održana ova zanimljiva izložba.

Izložba obuhvata crno-bijele fotografije kamenih mostova s lokaliteta Arslanagića most u Trebinju, Kozju ćupriju kod Sarajeva, Most na Žepi, Most u Klepcima kod Čapljine, Most u Konjicu, Most u Kožetini kod Ustikoline i Rimski most na Ilidži, te stare gradove s lokaliteta Stari grad u Srebreniku, Stari grad Ostrožac u Cazinu, Stari grad u Ljubuškom, Stari grad Vidoški u Stocu, Stari grad Visoki, Stari grad Bobovac kod Vareša i Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša.

Izložba ostaje otvorena do 15. decembra ove godine, te je svi zainteresirani mogu pogledati svakim radnim danom od 9 do 15 sati. (Nataša Tadić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here