Tuzla: Otvorena izložba “Grobnice – dokaz genocida u Srebrenici” (Foto)

0
178

Povodom obilježavanja 11. jula 2022. godine na Trgu slobode u Tuzli otvorena je izložba fotografija “Grobnice – dokaz genocida u Srebrenici”, autora Ahmeta Bajrića Blicka.

Projekat planiran za realizaciju u vremenskom periodu od 6.7. do 31.7.2022. godine sastoji se od izložbe fotografija. Tematika navedenih fotografija jesu grobnice pronađene u Srebrenici i okolini, a fotografije su nastajale od 1997. do 2015. godine. Autor svih fotografija, kojih će na izložbi biti prikazano 60, je Ahmet Bajrić – Blicko, fotoreporter.

– Kažu da fotografija govori više od hiljadu riječi. Zamislite koliko nam je riječi Ahmet Bajrić poručio i poslao kroz sve ove godine. Svaki jul kod nas budi emocije, tjeskobu i nelagodu. Moramo shvatiti i prihvatiti da su ove fotografije dokaz o počinjenom genocidu nad Bošnjacima – kazao je Irfan Halilagić, premijer TK, koji je i otvorio izložbu.

Cilj projekta je posjetiti na žrtve rata, odati im počast i sjetiti se svih nedužnih žrtava proteklog rata. Cilj je također poslati poruku da nehumanost nikada neće biti odgovor na bilo koje pitanje koje se eventualno može ispriječiti kao prepreka između država.

– Moramo pričati o genocidu u Srebrenici jer će za 10 ili 20 godina reći da se tamo ništa nije dogodilo. Imaju fotografije, imaju tekstovi, imaju filmovi, imaju presude o počinjenom genocidu. Čovjek nije od kamena i zaista je bilo teško gledati majke kako tragaju za posmrtnim ostacima svojih sinova. Meni je najteže bilo prilikom otkopavanja grobnice u Suhoj kod Bratunca kada je ekshumirana majka sa nerođenom bebom. To su prizori od kojih vam se ledi krv u žilama – kazao je Ahmet Bajrić – Blicko. (tl, foto: dz)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here