Tuzla: Otvorena izložba fotografija o 1. tuzlanskoj brigadi (Foto/Video)

U povodu 30-godišnjice formiranja 1. tuzlanske brigade Armije Republike BiH, danas je u u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli otvorena fotografija o osnivanju i ratnom putu ove brigade.

Komandanti brigade Ekrem Šehović i Jusuf Šećerbegović govorili su danas o 16. maju 1992 godine kada je zvanično osnovana brigade, te o njenom putu kao i o činjenici da nijedan član brigade nije optužen ili osuđen za ratni zločin.

Brigada je kasnije preimenovana u 250. brigadu Armije RBiH i proglašena slavnom.

Pored izložbe dokumentarne fotografije upriličena je i projekcija dokumentarnog filma o Prvoj tuzlanskoj brigadi Armije RBiH, koja je osnovana 16. maja 1992. godine.

Obilježavanje 30. godišnjice 1. tuzlanske brigade nastavit će se u ponedjeljak, 16. maja, u naselju Paša Bunar kada će biti postrojene preživjele starješine i borci ove brigade.

Nedugo poslije osnivanja ove brigade, formirane su još dvije tuzlanske brigade, kao i 115. brigada HVO “Zrinjski”, koja se 1993. godine bratimila s 1. tuzlanskom brigadom, o čemu su akt potpisali tadašnji komandanti Jusuf Šećerbegović i Zvonko Jurić. (TL – Foto: Čitalac)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *