Tuzla: Održan interaktivni događaj “Što baciš uz vodu, naći ćeš niz vodu” (Foto)

Upotreba POPs materija zabranjena ili ograničena na osnovu Štokholmske konvencije o POPs materijama koju je Bosna i Hercegovina ratifikovala

0
63

Interaktivni događaj “Što baciš uz vodu, naći ćeš niz vodu” održan je na Trgu slobode u Tuzli, na kojem su građani uz edukativne sadržaje informisani o postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) i o načinima njihovog adekvatnog odlaganja.

Na fotografijama postavljenim na interaktivnu magnetnu ploču i putem odgovora na digitalni kviz, posjetioci događaja su prepoznavali industrijske hemikalije i njihov otpad u kojem se POPs materije mogu pronaći poput određenih pesticida, sastojaka u vatrogasnoj pjeni, matičnim pločama, plastici, i drugim proizvodima. Razgovarali su o načinima odlaganja koji neće ugroziti životnu sredinu. Upravo nepropisno odlaganja kao što je spaljivanje ili prosipanje u zemlju ili vodu je ono što čini POPs materije opasnim za životnu sredinu.

Mirnesa Bajramović uime projekta koji finansira Švedska, a realizuje UNDP, objasnila je da je upotreba POPs materija zabranjena ili ograničena na osnovu Štokholmske konvencije o POPs materijama koju je Bosna i Hercegovina ratifikovala.

Sa predstavnicima projekta i ekspertima za zaštitu okoliša i upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) prisutni su razgovarali o načinima odlaganja ovih postojanih organskih štetnih materija koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju okolišu, jer zagađuju zemlju, zrak i vodu na dugi vremenski period.

„Ova tema bi se trebala više tretirati u javnom prostoru. Današnji događaj je na pravi način kroz interakciju s građanima, zabavu i uz sudjelovanje eksperta pokazao šta je potrebno znati kada odlažemo ovaj otpad“- mišljenja je Anita, građanka Tuzle.

Naredni edukativni događaj planiran je 02. oktobra u Mostaru, a oba se organizuju u okviru četverogodišnjeg projekta “Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja opasnim otpadom u Bosni i Hercegovini” koji finansira Švedska. Projekat provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa partnerima Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, te Ministarstvom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, saopćili su organizatori.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here