Tuzla: Obilježena godišnjica bitke na Brčanskoj Malti (Foto)

Na današnji dan prije 28 godina paravojska tzv. Srpske Republike, osnovana u Banja Luci, 12.05.1992. godine i stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića, sa pripadnicima Vojske Jugoslavije, napali su Tuzlu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili su taj napad i odbranili grad.

Tim povodom danas je u Tuzli obilježen “15. maj – Dan odbrane Tuzle”, datum koji je od velikog značaja za historiju Bosne i Hercegovine i ovog grada.

Program obilježavanja održan je polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježlju poginulim braniteljima u naselju Brčanska Malta uz sve potrebne mjere zaštite zbog epidemije korona virusa.

Ratni načelnik Tuzle Općine Tuzla, Selim Bešlagić uputio je čestitku svim građanima Tuzle povodom ’15. maja’ i podsjetio još jednom kako je dokazano da odbrana Tuzle nije bila ratni zločin.

‘Današnji 15. maj obilježava se kao definitivno dokazani datum u kome su građani Tuzle odbranili grad, a da to nije ratni zločin. Presuda Interpola je da se povuku sve potjernice ljudi koji su bili pod istragom jer je utvrđeno da je odbrana Tuzle bio legalni potez u kojem nije bilo nikakvog ratnog zločina. Mogu da kažem da naša priča, naša borba te 92. godine pa sve evo do dana danas bila je dugotrajna i mukotrpna ali na kraju je rezultirala istinom. Meni bi bilo drago ukoliko bi ta istina došla do one druge strane i da počnemo razgovarati o stvarnim stvarima što uključuje i otvaranje procesa 15. maja protiv Mileta Dubajića kao organizatora izvlaćenja tih jedinica jer nije postupio po onome kako je trebao da se postupi. Na suđenju Iliji Jurišiću je lično Dubajić kazao kako je on kriv. Međutim, to ostavljam pravosudnim organima, a građanima Tuzle čestitam 15. maj kao dan kada su pokazali kako se patriotski brani Bosna i Hercegovina’ – kazao je danas Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle.

Mirza Ahmić predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Grada Tuzla kaže da je i nakon 28. godina ponosan sa svojim saborcima na sve što se uradilo tog dana. ‘Uspjeli smo da odbranimo Grad Tuzlu kao i živote nedužnih građana jer im je bila predviđena sudbina ista onakva kakva je nažalost zadesila građane Prijedora, Srebrenice, Vlasenice, Bijeljine i dr. gradovima. Istina može biti samo jedna, nikako dvije. Znamo šta se dogodilo sa gradovima koje su oni navodno ‘oslobađali’. U Prijedoru smo imali 120 ubijene djece’ – kazao je Ahmić. (Tuzlanski.ba, foto: D. Zabuš)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *