Tuzla: Divlje patke u Jali (Foto/Video)

U svakom slučaju, divlje patke su dokaz da Jala baš i nije potpuno mrtva rijeka. Ranijih godina viđali smo na istom mjestu i galebove
Divlje patke, Jala, Tuzla
Divlje patke u rječici Jali u Tuzli (Foto: TuzlaLIVE.ba)

Snimak divljih patki u rječici Jali nije rijetkost. Naprotiv, manja ili veća jata vide se svake zime. Iako obično plitka, Jala je trenutno solidnog vodostaja, pa i patke imaju mogućnost da lakše dođu do hrane.

Divlja patka (lat. Anas platyrhynchos), poznata i kao gluhara, vrsta je patke koja nastanjuje umjerena i subtropska područja Sjeverne Amerike, Europe, Azije i Australije. Vjerojatno najbolje poznata od svih pataka.

Ako smo dobro “proučili” Wikipediju, snimili smo dva mužjaka i dvije ženke. Mužjak divlje patke na glavi i vratu ima tamnozeleno perje metalnog sjaja s bijelim prstenom na dnu. Prsa su mu smeđe boje, a trbuh i donja strana krila svijetlosivi. Kratko repno perje je bijelo. Dva srednja repna pera zavinuta su u kovrčice. Kljun je žut i sa strane nazubljen.

Ženka je pokrivena svijetlosmeđim i tamnosmeđim perjem koje ima zaštitnu ulogu. Narančaste kratke noge među prstima imaju široke plivaće kožice. Vrlo brzo leti i dobro pliva. Naraste do 58 centimetara. Nastanjuje gusto obrasle obale vodotoka i jezera, bara i močvara, a zimi je uz obrasle obale ušća rijeka, pa su se tako obreli i u Jali. Hrani se biljnom hranom, ali jede i vodene kukce, ribe, žabe, crve, a i razni otpad kojeg u koritu ima napretek.

U svakom slučaju, one su dokaz da Jala baš i nije potpuno mrtva rijeka. Ranijih godina viđali smo na istom mjestu i galebove. (tl – Foto: TuzlaLIVE.ba)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *