Tužiteljstvo BiH traži pritvor za trojicu “graničara” osumnjičenih za korupciju

Tokom izvršenih pretresa, kod jednog od osumnjičenih pronađen je novac koji potiče iz počinjenog kaznenog djela

0
234
Tuzilaštvo traži pritvor za tri osobe iz Granične policije (Foto: Arhiva)

Za tri osobe, osumnjičene za korupciju u vezi s prijemom uposlenika u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine, tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputit će Sudu prijedlog za pritvor u trajanju od 30 dana.

Prema saopćenju Tužilaštva, postupajuća tužiteljica odlučila se za takav prijedlog nakon ispitivanja osumnjičenih Rejhana Rakovića, rođenog 1980. godine u Bihaću, Ensara
Saličinovića, rođenog 1991. godine u Sarajevu, kao i Kenita Čakića, rođenog 1994. godine u Bugojnu.

Mjera pritvora bit će predložena iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke b) i c), odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike te ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Pritvor je zatražen kako bi Tužilaštvo BiH zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i ostalim partnerskim institucijama i agencijama moglo neometano nastaviti i okončati istragu protiv osumnjičenih.

Tokom izvršenih pretresa, kod jednog od osumnjičenih pronađen je novac koji potiče iz počinjenog kaznenog djela, a u narednom periodu predstoji više potrebnih vještačenja i drugih radnji dokazivanja zbog kojih je potrebno da osumnjičeni budu u pritvoru kako ne bi mogli ometati istragu i rad policijskih organa.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.

Navedene osobe su pod istragom zbog kaznenih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i protivzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom natječaja za prijem uposlenika u Graničnu policiju BiH, saopćeno je iz Tužilaštva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here