Tužiteljica Tadić danas se nije odazvala pozivu istražne komisije

0
471

Glavna tužiteljica Tuzilaštva BiH nije se odazvala pozivu Privremene istražne komisije PS BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu. Ona je danas trebalo da da iskaz pred Komisijom u svojstvu svjedoka.

Predsjednik Komisije, Damir Arnaut rekao je da je sekretarijat u petak dobio dopis od Gordane Tadić da zbog neodložnih i ranije preuzetih obaveza ne može doći, a 24.9. u 13 sati novi je datum za svjedočenje glavne ttužiteljice.

Do kraja godine planiramo da završimo rad, a do maja naredne godine predložićemo zakonska rješenja. Pročitao sam na sjednici Komisije obrazloženje gospođe Tadić. Mislim da Komisija radi dobar posao što se izdigla iznad komentarisanja medijskih izjava, samo vam mogu reći zvanično šta smo dobili, kazao je Arnaut.

Očigledno je da gospođa Tadić prihvata Istražnu komisiju kao relevantno tijelo. Sve ćemo znati za 7-8 dana. Očekujem da ćemo u otvorenom razgovoru s njom doći do konkretnih odgovora zašto je stanje u pravosuđu ovakvo kakvo jeste, kazao je Branislav Borenović član komisije.

Ovo je mjesto na kojem se trebaju postaviti sva pitanja koja se tiču stanja u pravosuđu, istakao je Borenović.

Ja ću se fokusirati na stanje u Tužilaštvu i pitaću kao je moguće da mnoge stvari godinama stoje. Kako je moguće da nemamo epilog ni na jednu krupnu koruptivnu aferu

Početkom desetog mjeseca svjedoččiće i Mirza Hadžiomerović i Alena Kurspahić Nadarević iz Ureda diciplinskog tužioca. Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH svjedočiće 8.10.

Privremena istražna komisija pozvaće i Klub novinara Banjaluka, BH Novinare, Društvo novinara BiH, sudiju Nedeljka Tabakovića, advokate Ifeta Ferageta i Marka Dragića, a datumi će biti naknadno utvrđeni.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH formirana je krajem maja s mandatom utvrđivanja stanja u pravosudnim institucijama u BiH. Kroz izvještaje i javna saslušanja trebali bi saznati, između ostalog, ko to vrši uticaj na nosioce najviših pravosudnih funkcija i zašto se predmeti najkrupnijih afera otežu više od pet godina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here