Tužiteljica koja radi na predmetu protiv Dodika otišla na bolovanje

Jedna od tužiteljica Tužilaštva BiH, koja radi na predmetu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika, otišla je na bolovanje.

Informaciju je ranije objavio “Avaz” po saznanju da su dvije od tri tužiteljice na bolovanju. S druge strane portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je za Klix.ba potvrdio da se radi o jednoj od tužiteljica iz tročlanog tima.

“Tužiteljski tim radi na predmetu, tačno je da je jedna od tužiteljica u bolnici od prije nekoliko dana, ali s obzirom da rade tri tužitelja u timu, to neće utjecati na dinamiku predmeta”, kazao je Grubešić.

Podsjećamo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet povodom nezakonitih aktivnosti u RS-u koje provodi Milorad Dodik s ciljem razvlaštenja visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, a koje uključuju i nedavna događanja sa objavljivanjem poništenih zakona u Službenom glasniku RS-a.

Do formiranja predmeta je došlo nešto ranije zbog dešavanja u RS-u, odnosno donošenja zakona i sprovođenja istih iako su poništeni, a što je kulminiralo objavom u Službenom glasniku RS-a.

Inače, za to djelo je visoki predstavnik Christian Schmidt uveo krivičnu odgovornost, kao i za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH. Prema izmjenama donesenim prošlog vikenda, odgovorna osoba može biti kažnjena od šest mjeseci do pet godina zatvora.

(tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *