Tužilaštvu TK prijavljeno namještanje projekata ‘Posao za sve 2022.’, upletene i osobe na javnim funkcijama

Nezakonitosti, nepravilnosti i zloupotrebe projekata u Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Jedan od projekata ‘Posao za sve 2022.’ obustavljen je po naredbi vršioca dužnosti direktorice ove Službe, zbog, kako je navedeno u dokumentu koji je u posjedu Federalne televizije, uočenih nepravilnosti.

Sumnja se na namještanje projekata u iznosu od oko milion i po maraka, a u sve su, navodno, upletene i osobe koje obavljaju javne funkcije na području Tuzlanskog kantona. U sve je uključeno i Kantonalno tužilaštvo.

Nakon anonimne prijave Tužilaštvu TK-a o, kako je navedeno, zloupotrebi u provedbi projekata sufinansiranja poslodavaca na području Tuzlanskog kantona prilikom zapošljavanja novih radnika, kao i sufinasiranja onih koji otvaraju privatne firme, istražni organi su se aktivno uključili u ovaj slučaj. I klupko se počelo odmotavati. Samim tim, iz Službe za zapošljavanje je izuzeta dokumentacija vezana za sporni projekt.

“Radi se o projektu u ukupnoj vrijednosti od oko milion i po KM. Prijavljena je dakle odgovorna osoba iz Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i prijavljene su još neke osobe koje obavljaju određene javne funkcije na različitim nivoima vlasti na području Tuzlaskog kantona”, navodi glasnogovornik Tužilaštva TK-a Admir Arnautović.

Kako FTV nezvanično saznaje, nepravilnosti su nastale izmjenom rang-listi kompanija i osoba koje su uredno ispunile uslove po Javnom pozivu i kojima su trebala biti dodijeljena sredstva s osobama i firmama na kojima su imena onih kojima se navodno, namještao prolazak po različitim osnovama.

“Oni se prijavljuju za nezakonitosti, zloupotrebe, odnosno favoriziranje određenih poslodavaca, određenih firmi za eventualno kasnije stranačko zapošljavanje i za određene osobe koje su nezaposlene za otvaranje njihovih firmi, određenim pogodnostima koje su se tiim osobama davale”, dodaje Arnautović.

U dokumentu koji je u posjedu Federalne televizije jasno se vidi da je implementacija spornog projekta zaustavljena zbog nepravilnosti. Vršiteljica dužnosti direktorice Službe, zbog istrage bez dodatnog komentara.

“Prepuštamo Tužilaštvu i ostalim institucijama da vode istragu. Nakon što se to okonča mi stojimo na raspolaganju da mi damo izjavu sa svoje strane. Sarađujemo sa svim institucijama”, kazala je Fatima Budić, v.d. direktorice Službe za zapošljavanje TK-a.

No, prije obustave, nakon što je istekao rok za prijave, imenovana je Komisija za provjeru kvalificiranosti poslodavaca i ispunjavanja uslova. Nakon završenog posla i prijedloga liste poslodavaca Komisija je listu dostavila vršiteljici dužnosti direktorice na odobravanje. Tada su navodno uočene prve nepravilnosti. Ni ovo saznanje nije nam moglo biti potvrđeno.

“Nsam sigurna u kojoj mjeri smijem bilo šta da komentarišem i da dajem izjave da ne bih ugrozila sami tok istrage”, dodaje Budić.

Nakon otklanjanja nepravilnosti i završetka istražnih radnji realizacija programa ”Posao za sve 2022.” bi trebala biti nastavljena. U međuvremenu je, prema našim saznanjima, u Tužilaštvu TK-a već saslušano tridesetak osoba, koje su povezane s ovim slučajem.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *