Tužilaštvu BiH podnesena krivična prijava protiv Sarajlije, Izetbegović, Sarajlića i kriznih štabova KS i FBiH

0
563

Sumnjive smrti epidemiologa Šefika Pašagića i Advije Kanlić, koji su bolovali od koronavirusa, potresle su i šokirale su bh. javnost ali i cijeli region. Iz ispovijesti porodica Pašagić i Kanlić može se zaključiti da je u oba slučaja zakazao zdravstveni sistem, jer su uprkos jasnim simptomima virusa Covid-19 danima čekali na reakciju i uslugu nadležnih.

Dvostruki aršini tužiteljice Sarajlije

Iako su same okolnosti njihove smrti šokantne tu ne prestaju apsurdi i šokovi vezani za oba slučaja, koji su odvojeni ali ih povezuje jedna zajednička stvar – nakaradni sistem. To pokazuje i sve ono što se dešava nakon tragedija. Naime, u oba slučaja uključilo se Tužilaštvo Kantona Sarajevo kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti i vidjelo da li postoji određena odgovornost nadležnih zdravstvenih ustanova. Istraga, koliko se zna, tapka u mjestu.

U oba slučaja obdukcija nije nikad urađena. Tijelo Pašagića je ukopano bez da je patolog sačinio svoj izvještaj. Tijelo Advije Kanlić skoro dva mjeseca leži u prosekturi u Sarajevu čekajući obdukciju.

Razlog zbog kojeg obdukcije nema zvanično je strah zdravstvenih radnika da je obavljaju jer navodno nemaju potrebnu opremu. Najnovija vijest je da će se obdukcija možda raditi u Republici Srpskoj, što je poražavajuće za zdravstveni sistem KS koji skupo plaćamo.

U međuvremenu, kako saznaje Raport, Tužilaštvu BiH stigla je prijava protiv nadležnih u zdravstvenom sektoru kao i protiv svih članova kriznih štabova KS i Federacije BiH,kao i glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ova informacija nam je potvrđena i iz Tužilaštva BiH.

“U Tužiteljstvu BiH zaprimljena je prijava koju navodite u upitu”, šturi je odgovor Tužilaštva BiH.

Prijava je, prema našim saznanjima, anonimna, a kako nam je potvrđeno, podnesena je protiv glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Sabine Sarajlije, vještaka sudske medicine Nermina Sarajlića i ostalih medicinskih vještaka koji su sačinili zaključke od 7. 4. ove godine o slučaju Šefika Pašagića, svih članova Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, te direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebije Izetbegović. U prijavi se spominje i ime Eldana Mujanovića. Njegova uloga za sada nije poznata niti se protiv njega podnosi prijava.

Kako saznajemo, prijava protiv glavne tužiteljice Sarajlije odnosi se na činjenicu da Tužilaštvo KS nije naložilo obaveznu obdukciju tijela Šefika Pašagića, iako je bilo zakonskih osnova za. U prijavi se, između ostalog, navodi da je „tužiteljica Sarajlija odobrila ukop, svjesna da se nakon toga ne može pouzdano utvrditi uzrok smrti“.

Podnosilac se poziva na član 117 Zakona o krivičnom postupku FBiH, u kojem se kaže:

“(1) Pregled i obdukcija leša preduzet će se uvijek kad u nekom smrtnom slučaju postoji sumnja da je smrt uzrokovana krivičnim djelom ili u vezi sa počinjenjem krivičnog djela. Ako je leš već zakopan, odredit će se ekshumacija u cilju njegovog pregleda i obdukcije.

(2) Pri pregledu i obdukciji leša poduzet će se potrebne mjere da se ustanovi identitet leša i u tom cilju posebno će se opisati podaci o vanjskim i unutarnjim tjelesnim osobinama leša.“

U slučaju smrti Advije Kanlić, tužiteljica Sarajlija se pominje u kontekstu rada po dvostrukim aršinima, jer je tužiteljica naložila obdukciju, ali nakon odbijanja patologa, nije poduzela ništa da ona bude provedena.

Ekipa je opremljena, ali…

Nadalje, protiv Sarajlića i tima vještaka sudske medicine prijava je podnesena jer su u Zaključku od 7. 4., uz obrazloženje da nema uvjeta za vršenje obdukcija u vrijeme pandemije, praktično odbili izvršiti obdukciju tijela Advije Kanlić.

Protiv članova kriznih štabova kantonalnog i federalnog ministarstva zdravstva, prijava je, prema našim saznanjima, podnesena jer nisu osigurali opremu i uvjete za obavljanje obdukcija u uvjetima pandemije.

U prijavi se ime direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović spominje jer, navodno, nije ustupila kapacitete KCUS-a za obavljanje obdukcije, iako je za medije 28. 4. izjavila „da je ekipa patologije u cijelosti opremljena za rad obdukcija, čime se potvrđuje da KCUS funkcioniše u punom kapacitetu i u krizi izazvanom COVID – 19“.

Cijela prijava je podnesena na osnovu navoda porodica Pašagić i Kanlić i prema medijskim natpisima. Ista je podnesena i u Ured disciplinskog tužioca. (insider, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here