Tužilaštvo TK: Saslušani gradonačelnik Tuzle Imamović i ministar unutrašnjih poslova TK Brkić

4
678

Na osnovu krivične prijave podnosioca Envera Bijedića, dostavljene Tužilaštvu TK 5. februara 2020. godine protiv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića zbog, kako se u prijavi navodi, krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, formiran je predmet u ovom Tužilaštvu.

Zamjenik glavnog tužioca Jezdimir Spasojević je 17. februara 2020. godine donio naredbu o provođenju istrage protiv Imamovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo protivzakonito posredovanje.

Prijava i naredba o provođenju istrage se odnose na period 2003. godine i vezuju se za kreditno zaduženje Direkcije za obnovu i izgradnju Tuzla u tom periodu i Ugovor o regulisanju međusobnih obaveza između Direkcije i Općine Tuzla. Provjere i istražne radnje u ovom predmetu će se obaviti u narednom periodu. Prvo istražno ročište u ovom predmetu je održano danas.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

On je osumnjičen da je obavljajući svoju funkciju, koristio službeni položaj, te posredovao, uticao i vršio pritisak na direktora Uprave policije MUP-a TK i na v.d direktora Uprave policije da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti, iako je bio svjestan da u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima TK, Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave odlučuje i može donositi određene odluke koje se odnose na radna prava policijskih službenika.

Osumnjičeni je danas ispitan u Tužilaštvu na okolnosti koje su navedene u naredbi o provođenju istrage, stoji u saopćenju Tužilaštva TK.

4 Komentari

 1. Ovo je ludilo da nemere veće bit.
  Prvi lopov Tuzle u historiji g. bijednić ( ma što to značilo ) tuži svog gazdu.
  O tempora o mores što bi drug Ciceron kazao.
  Lopina tuži nekoga a niđe argumenta
  Fuj

 2. Ovo je rijedak slučaj da Džasmin ide negdje pješke. Kako malo treba da s “božjih” visina, dođeš među obične smrtnike. Čudi me da cijela Gradska uprava nije došla pred Tužilaštvo da pruži podršku ovom narcisu i hohštapleru.
  Hoće li Jezdimir slučaj proširiti s placem Mercatora, FORŠ-om, hoće li ispitati ko investira u zgradu kod Komore i u hotel preko puta Panonskih barica???

  • Treba obratiti pažnju da u zgradi Gradske uprave opet ne bukne kakav požar ko kod Slavke Stjepića kad su nestali važni spisi za sud

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here