Vijesti Crna hronika

Tužilaštvo provjerava tvrdnje da je Dodik Lavrovu poklonio ukradenu ikonu

0
189
Dodik poklonio ikonu Lavrovu Foto: Srna

Ambasada Ukrajine u BiH obratila se Ministarstvu spoljnih poslova BiH i zatražila informacije o pozlaćenoj ikoni koju je predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik prije nekoliko dana poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu u Istočnom Sarajevu.

Dodik je uručio pozlaćenu ikonu, koja, navodno, na poleđini ima utisnut i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku.

Zato je Ambasada Ukrajine, zatražila informaciju o porijeklu ikone koja je navodno nastala prije otprilike 300 godina i pronađena u Lugansku (Ukrajina) te zamolila za pružanje detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine.

Poklonjena ikona Foto: Srna, Siniša Pašalić/RAS Srbija

Tužilaštvo proverava informacije

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da je formiralo predmet i da će izvršiti sve provjere u vezi sa informacijom koju mu je dostavila ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković o noti Ambasade Ukrajine.

– Tužilaštvo BiH zaprimilo je informaciju od Turkovićeve u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu Ambasade Ukrajine – navedeno je u saopštenju, prenose agencije.

Diplomatska nota Tužilaštvu BiH nije dostavljena, ističu iz Tužilaštva.

Milorad Dodik i Sergej Lavrov Milorad Dodik i Sergej Lavrov (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Turkovićeva je ranije rekla medijima da Ambasada Ukrajine od BiH traži informacije o ikoni iz Luganska staroj 300 godina, koju je predsjedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom posjete Republici Srpskoj.

Ukrajinci su, kako prenose federalni mediji, prema objavljenoj fotografiji pečata na poleđini ikone utvrdili da je riječ o ukrajinskoj kulturnoj baštini. Do danas se nije oglasio niko iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, kao ni Vlade RS.

Vijest o ovom međunarodnom skandalu obišla je cijeli svijet, no i dalje nema informacije kako je ikona iz Ukrajine završila u BiH niti kako je Lavrov iznio s obzirom da su potrebne posebne dozvole za iznošenje kulturnog blaga. Posebno je problematično otkud kulturno blago jedne zemlje u drugoj državi.  Pogledajte i odaberite

Prvi čovjek Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit Epifanije komentarisao je dešavanja oko ikone.

– Zaista je dobro što je Ministarstvo spoljnih poslova BiH reagovalo na ovaj događaj, jer se takve stvari ne bi smjele događati. Svaka nacija mora poštovati druge nacije i ne činiti takve stvari – izjavio je mitropolit ukrajinski Epifanije u intervjuu za Ukrajinski servis RSE.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here