Tužilaštvo objavilo nalaz obdukcije i uzrok smrti porodilje Belme Isić u UKC Tuzla

0
920

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli objavilo je nalaz obdukcije i uzrok smrti porodilje Belme Isić na UKC Tuzla, o čemu su mediji opširno pisali.

U nalazu i mišljenju vještaka obducenta, a vezano za uzroke smrti dvadesetogodišnje porodilje, koja je preminula 9. marta 2020. godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, navodi se da je smrt nastupila usljed septičnog šoka, a koji je, najvjerovatnije, posljedica infekcije piogenim streptokokom grupe A.

-Tužilaštvo je odmah na osnovu izjave muža preminule formiralo predmet, te je u saradnji s MUP-om TK izuzeta sva medicinska dokumentacija koja se odnosi na dvadesetogodišnju djevojku – dodaje se u saopćenju za javnost.

Iz Tužilaštva podsjećaju da se poduzimaju sve potrebne istražne radnje, te će biti izdate naredbe za sva potrebna medicinska vještačenja u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje se vezuju za smrt porodilje.

-Također će se saslušati sve osobe koje imaju neposredna ili posredna saznanja o ovom događaju – naglašeno je.

Generalni direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović najavio je velike promjene na Klinici za akušerstvo i sankcije za odgovorne za smrt mlade majke.

– Otkako sam došao na UKC prije 30 godina o ginekologiji se priča u lošem kontekstu. Previše je tu optužbi, previše sudskih postupaka, čak i međusobnih tuča osoblja i gotovo da ne prođe godina da se jedan slučaj sa ginekologije ne pojavi u fokusu javnosti. Smrt porodilje je samo vrh ledenog brijega. Sve ovo, naravno, ne znači da mi prejudiciramo nečiju krivicu, ali želim reći da ćemo učiniti sve da dosadašnja praksa vođena na ovoj klinici neće više imati mjesta na UKC-u, kazao je Jusufović. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here