Tužilaštvo BiH za Mektića i ostale predložilo mjere zabrane

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište, prema prijedlogu Tužilaštva BiH, bivšem ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću, po potvrđivanju optužnice, za određivanje mjera zabrane.

Mektić je optužen da je zloupotrebom položaja i ovlasti počinio krivično djelo visoke korupcije.

Tužilaštvo je danas predložilo da Sud optuženima odredi mjere zabrane sastajanja sa svjedocima na način da im se zabrani telefonska komunikacija ili putem posrednika sa svjedocima.

Zatražena je i zabrana približavanja na 100 metara, kao i zabrana komuniciranja s medijima u odnosu na navedeni predmet. Tužilaštvo je odustalo od mjera zabrane obavljanja poslovnih aktivnosti prema Agiću jer je odlukom Ministarstva sigurnosti on suspendiran do okončanja postupka.

Za Garapliju su predložene mjere zabrane učešća u svim projektima vezanim za Ministarstvo sigurnosti BiH. Advokati optuženih osporili su navedene prijedloge kao neosnovane i konfuzne.

Senka Nožica, advokatica bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, izjavila je danas da sve što se stavlja na teret njenom klijentu nema obilježja krivičnog djela. Ona smatra da je optužnica protiv Mektića podignuta, jer je on u vrijeme dok je bio ministar sigurnosti BiH oštro kritikovao rad državnog Tužilaštva i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

“Kada uzmete to u obzir vrijeme kada je optužnica podignuta, vrijeme kada je navodno krivično djelo učinjeno, sa ovim prijedlogom da mu se zabrani da istupa u medijima, onda se nedvosmisleno izvlači jedini zaključak, a to je da je otpužnica montirana”, kazala je Nožica novinarima u Sarajevu.

Nakon današnjeg ročišta Mektić je izjavio da je “nevjerovatno” to šta je danas doživeo na sudu.

“Tužiteljka ne zna da su budžetska sredstva samo ona sredstva koja su utvrđena Zakonom o budžetu i Zakonom o izvršenju budžeta koji donosi Parlamentarna skupština BiH i nema više budžetskih sredstava”, kazao je Mektić.

On je dodao da su sredstva, za koja se tereti da je oštetio budžet BiH, ustvari donatorska sredstva EU.

“EU je, kada je dodijelila taj novac, formirala projektni odbor, koji je pratio realizaciju projekta. Svaki mjesec su se pisali izvještaji, odobravali i oni davali saglanost na to plaćanje”, naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, kada je projekat završen, EU je angažovala nezavisnu revizorsku kuću iz Sarajeva, koja je izvršila reviziju projekta i rekla da je sve u redu.

Mektić je kazao i da je Kancelarija za reviziju javnih institucija BiH, koja vrši reviziju svake godine, dala pozitivan revizorski izveštaj.

“I sad oni nešto našli. Iskonstruisali su ovu optužnicu zato što sam govorio da su korumpirani, iza čega stojim i sada, da su kriminalizovani i da je Tužilaštvo puno lopovluka i kriminala”, naveo je on.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *