Tužilaštvo BiH predlaže pritvor za Senu Hamzabegović, osumnjičenu za finansiranje terorizma

0
223
tuzilastvo bih predlozen pritvor uhapseni akcija nevera
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiva)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predložilo je mjeru pritvora za Senu Hamzabegović koja je osumnjičena za finansiranje terorizma.

Tužitelj Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja osumnjičene, prema Sudu BiH, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Hamzabegović, rođena 1960. godine u Tuzli, državljanka je BiH i Švicarske Konfederacije. Tužiteljstvo BiH zajedno sa SIPA-om i partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, provodi istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata, u periodu od 2013. do 2018. godine, učestvovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći za državljane Bosne i Hercegovine koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Smatra se da je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih formacija takozvanog ISIL-a, uključujući formacije “Jahbet Al Nusra”, Al Nusrah Front i drugim formacijama a koje su od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, proglašene terorističkim organizacijama.

Prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata, svome suprugu koji je bio visokopozicionirani pripadnik ISIL-a i koji se još nalazi u bjekstvu, proslijeđivala novac, iako je znala da će navedeni novac biti korišten za financiranje terorističkih skupina i njihovih aktivnosti.

Također, prikupljeni su dokazi, da je osumnjičena osobno, boravila na području Sirije, te je bila u kontaktu sa državljanima BiH na tom području i znala u koje svrhe se koristi novac koji je proslijeđivala.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenu, sukladno članku 132. stavak 1. točke a) i c), Zakona o kaznenom postupku BiH, upućen je prema Sudu Bosne i Hercegovine, koji je danas zakazao ročište povodom prijedloga Tužiteljstva BiH. (tl, kl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here