Tužilaštvo BiH predlaže da se Dodiku zabrani obavljanje funkcije predsjednika RS

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je u optužnici da predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku bude izrečena mjera zabrane obavljanja funkcije predsjednika ovog bh. entiteta i zabrana obavljanja bilo koje javne funkcije u skladu sa odredbama Krivičnog zakona BiH.

U tekstu optužnice, koju su prenijeli mediji u Republici Srpskoj, Tužilaštvo BiH predlaže za Dodika prestanak obavljanja funkcije predsjednika Republike Srpske, a za vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića prestanak obavljanja funkcije direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” u trajanju od 10 godina.

Prema navodima optužnice, “prvoosumnjičeni Dodik i drugoosumnjičeni Lukić, kao službene osobe u institucijama Republike Srpske, počinili su krivično djelo neizvršavanje odluke visokog predstavnika”.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine takođe predlaže da Sud Bosne i Hercegovine Dodiku i Lukiću utvrdi nastupanje pravnih posljedica osude, prenosi Srna.

To podrazumijeva, kako se navodi, prestanak službene dužnosti i prestanak zaposlenja, zabranu obavljanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, pravosudnom, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz javnih sredstava i zabranu saticanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, pravosudnom, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz javnih sredstava.

Prema navodima optužnice, Tužilaštvo BiH smatra da je Dodik potpisujući Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa u Republici Srpskoj, kao i Ukaz o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, svjesno prekršio odluke visokog predstavnika iako je “bio svjestan da su te odluke u Bosni i Hercegovini obavezujuće u skladu sa ovlašćenjima koja su mu data Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma”.

U optužnici je navedeno da je Lukić omogućio objavljivanje navedenih ukaza.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *