Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv bivših komandanata Armije RBiH

Tim tužilaca Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv 13 osoba, nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Armije R BiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u mjesecu decembru 1992. godine, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi, osumnjičeni su za napad u kojem je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

“Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina a najmlađa žrtva bila je djevojčica od 2 godine. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način”, navodi se iz Tužilaštva.

Optuženi Sejdić Ahmet, kao komandant brigade i član štaba TO, dodatno se tereti za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u opštini Višegrad, 8.8.1992. godine, koja su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, gdje je prilikom napada ubijeno 8 civila srpske nacionalnosti, među kojima najstarija žrtva starica od 90 godina, jedan civil je ranjen a troje civila odvedeno u nezakonito zatočenje na području Višegrada, a kuće i objekti paljeni i uništavani.

Optuženi Buljubašić Ferid, kao komandant i nadređena osoba dodatno se tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča u februaru 1993. godine, gdje je pri napadu u kojem su vojnici ARBIH, došli preko teritorije Crne Gore, na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, pucanjem iz automatskog oružja ubijeno jedanaest civila srpske nacionalnosti među kojima su bili stariji muškarci i žene i jedno dijete, te ranjeno 5 civila, a kuće i imovina paljeni i uništavani.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem više od 400 svjedoka kao i prilaganjem više od 1200 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivična djela:

-Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH
-Povrede zakona ili običaja ratovanja iz člana 179. KZ BiH

– Organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iz člana 176. KZ BiH.

Optuženi su:

1.Buljubašić Ferid, rođen 1953. godine u Foči
2.Sejdić Ahmet, rođen 1960. godine u Višegradu
3.Sobo Rašid, rođen 1965. godine u Foči

4. Glušac Ševko, rođen 1961. godine u Foči
5. Jamak Zakir, rođen 1969. godine u Višegradu
6.Muhić Bahrudin zv.“Bane“, rođen 1964. godine u Višegradu
7.Fehrić Adem, rođen 1962. godine u Višegradu
8.Poljo Mustafa, zv.“Musa“ rođen 1965. godine u Višegradu

9.Kustura Enver zv.“Pena“ rođen 1967. godine u Višegradu
10.Liska Muhamed, rođen 1973. godine u Višegradu
11. Čakar Sakib, rođen 1957. godine u Višegradu
12.Sejdić Izet, rođen 1955. godine u Višegradu
13. Nalo Munir, rođen 1970. godine u Višegradu. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *