Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog Schmidta

Prije nešto manje od mjesec SIPA je potvrdila da postoje određene vrste provjera koje vrše protiv visokog predstavnika u BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ranije formiralo predmet protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta. No, SIPA, koja je prethodno vršila provjere u ovom slučaju i na osnovu čijeg zahtjeva je formiran predmet, nije dostavila nikakav izvještaj o počinjenju krivičnih djela.

tuzilastvo bih formiralo predmet protiv christiana schmidta na zahtjev cvijanovic i nesica
Predmet je pokrenut iako tužilaštvo nije dobilo dokaze o krivičnom djelu (Foto: Arhiva)

Prije nešto manje od mjesec SIPA je potvrdila za Klix.ba da postoje određene vrste provjera koje vrše protiv visokog predstavnika u BiH, a nakon što su članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i ministar sigurnosti Nenad Nešić to tražili.

Njih je zanimalo na koji način je Schmidt ušao u BiH, koliko pripadnika osiguranja ima sa sobom i koje oružje koriste, s ciljem da utvrde da on nije visoki predstavnik i da u BiH boravi ilegalno. Nešić je informacije koje su mu dostavljene iz policijskih i sigurnosnih agencija prezentovao javnosti, no tom prilikom je uglavnom ponovio tvrdnje iz RS-a koje su poznate od ranije.

Jedina novost koju je kazao jeste da je Schmidt u BiH nelegalno unio oružje s dugim cijevima, no pitanje je koliko je ta informacija precizna, pogotovo kada se uzme u obzir da agencije nisu dostavile Tužilaštvu BiH nikakve dokaze niti izvještaj o tome da je Schmidt počinio krivično djelo.

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, policijske agencije su obavezne podnijeti i izvještaj o počinjenim krivičnim djelima. Umjesto toga, oni su samo dostavili akt, koji je putem CMS sistema dodjeljen u rad tužiocu, prenosi Klix.ba.

Za sada je nejasno šta piše u tom aktu i na čemu će konkretno raditi državni tužilac kojem je predmet dodijeljen. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *