Turska zbrinula 159 djece iz sirotišta iz ratom pogođene Ukrajine

Nakon razgovora između turskih i ukrajinskih prvih dama Emine Erdogan i Olene Zelenske, Turska je primila i u Antaliji zbrinula 159 siročadi iz ratom pogođene Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Supruge turskih i ukrajinskih predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Volodimira Zelenskog razgovarale su o situaciji u kojoj se nalaze djeca u sirotištima u Ukrajini, a Zelenska je zatražila pomoć od Turske.

Zvaničnici ukrajinske ambasade u Ankari informirali su resorna turska ministarstva o teškom položaju djece bez roditelja u Ukrajini.

Turska od početka rata u Ukrajini radi na evakuaciji turskih državljana iz bivše sovjetske republike, a također je poduzela mjere kako bi se siročad iz te zemlje bezbjedno sklonila van ratnih dejstava.

Zajedničkim naporima ministarstava, ukupno je 185 ljudi, uključujući 26 službenika za njegu, evakuisano iz Ukrajine preko Poljske i zbrinuto u tursku južnu provinciju Antaliju.

Rusija je 24. februara počela rat u Ukrajini koji je izazvao bijes međunarodne zajednice. Članice Evropske unije, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija samo su neke od mnogih zemalja koje su uvele sankcije Moskvi.

U Ukrajini je poginulo najmanje 1.119 civila, dok ih je 1.790 ranjeno, podaci su Ujedinjenih nacija (UN), s tim da bi stvarne brojke mogle biti veće. Više od 3,82 miliona Ukrajinaca izbjeglo je u susjedne zemlje, dok je interno raseljeno više od 6,5 miliona, pokazuju podaci Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *