Turska nudi brodsku evakuaciju civila i ranjenih iz Mariupolja

Možemo pružiti brodsku podršku za evakuaciju civila i ranjenih iz Mariupolja, rekao je u subotu Hulusi Akar, ministar odbrane Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nastavljamo koordinaciju s ruskim i ukrajinskim vlastima”, izjavio je Hulusi Akar.

On je dodao da Turska nastavlja s diplomatskim naporima da se okonča rat između Rusije i Ukrajine.

Navodeći da je mnogo puta razgovarao s ruskim i ukrajinskim kolegama telefonom te da se sastao s ukrajinskim ministrom odbrane Oleksijem Reznikovim u Istanbulu, Akar je naglasio važnost postizanja primirja što prije da bi se spriječio dalji gubitak života i osigurao mir i stabilnost.

“Kao Turska, nastavljamo pružati humanitarnu pomoć građanima Ukrajine. Turska daje podršku evakuacijama. Nastavićemo podržavati ukrajinski narod”, rekao je Akar.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 1.276 civila je ubijeno u Ukrajini, a 1.981 je ranjen, prema procjenama Ujedinjenih nacija, koje navode da je prava brojka vjerovatno mnogo veća.

Prema podacima agencije UN-a za izbjeglice više od 4,1 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u nekoliko evropskih zemalja, a milioni su raseljeni unutar zemlje.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *