Turković zatražila da se od viška prikupljenih prihoda pomogne građanima

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković traži od nadležnih institucija Vijeća ministara BiH da, u saradnji sa entitetskim vladama, hitno izrade plan i mjere za ublažavanje posljedica energetske krize i inflacije.

Građani Bosne i Hercegovine već sedmicama trpe teške ekonomske udare i posljedice globalne energetske krize. Država mora imati odgovor te zajedno sa nadležnim institucijama drugih nivoa izraditi plan kako ublažiti te posljedice.

Rast prihoda na jedinstveni račun zbog inflacije stvara osnovu i kapacitet da država reagira u skladu sa zakonom, nadležnostima i potrebama.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci mjeseca 2022. godine veći su za 739 miliona KM ili 23,88 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

To znači da je država, uglavnom, na bazi rasta cijena energenata i druge robe, prihodovala više od 700 miliona maraka više u odnosu na isti period prošle godine.

Potrebno je razmotriti donošenje hitnih odluka kako da se višak prihoda iskoristi za planiranu i sistemsku podršku građanima i privredi u borbi sa poljedicama ekonomske krize.

Stručna tijela Vijeća ministara BiH i drugih institucija trebaju, u saradnji sa entitetskim vladama, Svjetskom bankom te drugim međunarodnim institucijama koje su već ponudile pomoć, izraditi analizu, a potom strategiju i plan.

Višak prihoda koji je prikupljen od građana i privrede ne smije biti utrošen samo u tekuću potrošnju.

Dio sredstava neophodno je reinvestirati u projekte energetske diverzifikacije i smanjenja energetske ovisnosti od jednog isporučioca.

Višak prihoda dolazi direktno od poreskih obveznika i država je obavezna vratiti ih građanima kroz direktnu, ciljanu i sistemsku podršku te investicije u općem interesu, zaključuje Turković.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *