Turković pozvala na ubrzanje izdavanja potvrda o vakcinaciji

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pozvala je sve relevantne institucije da se ubrza proces uspostavljanja sistema izdavanja potvrda o vakcinaciji u Bosni i Hercegovini.

-Radi se o izuzetno važnom procesu. Upoznata sam da su neki razgovori pokrenuti te da su neke lokalne zajednice već najavile izdavanje takvih potvrda. Smatramo da država mora biti uključena u proces kako bismo mogli osigurati međunarodno priznavanje i verifikaciju potvrda. Države su već krenule u razgovore o međusobnom priznavanju potvrda, što će na koncu osigurati i olakšati putovanja i prelazak granice – navela je ministrica Turković.

Kako je istaknula, BiH mora što hitnije uspostaviti jedinstven i funkcionalan sistem, a kako ne bi kasnili za susjedima i evropskim državama i tako otežali putovanja bh. građanima.

-U razgovoru s evropskim zvaničnicima ova je tema među najvišim prioritetima. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je spremno odmah pokrenuti razgovore sa susjednim državama i s Evropskom unijom, o priznavanju potvrda iz Bosne i Hercegovine, ali je prethodno potrebno što prije uspostaviti sistem – navela je Turković u saopćenju MVPBiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *