Turković potpisala sporazum EU, BiH može nabaviti najsavremeniju medicinsku opremu

1
620

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, danas je u ime Bosne i Hercegovine potpisala Sporazum EU o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protumjera.

Riječ je o sporazumu koji će omogućiti našoj zemlji učešće u javnim nabavkama EU medicinskih sredstava za sprječavanje širenja pandemije koronavirusa.

Na ovaj način, BiH će imati mogućnost da nabavlja najsavremenija medicinska sredstva za liječenje naših građana. Na osnovu relevantne Odluke Predsjedništva BiH donesene danas, Sporazum sa EU za BiH stupa na snagu odmah njegovim potpisivanjem.

Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je zbog stanja prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa, koja prijeti opstanku nacije, dalo pristanak da se Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera primjenjuje privremeno do okončanja postupka ratifikacije.

Također, ambasadori država članica Evropske unije, akreditovanih u BiH, kao i komandant EUFOR-a i šef Delegacije EU u BiH/specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler ranije su poručili da BiH može dobiti medicinsku pomoć iz EU, ako pristupi zajedničkom sporazumu. (Klix)

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here