Tulumović obećao podršku UG “Majke hendikepirane djece”

Problemi s kojim se u svom radu susreće udruženje „Majke hendikepirane djece“ bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića sa predsjednicom i koordinatoricom Udruženja Sajdom Arnautović i predsjednicom Upravnog odbora Udruženja Ružom Tomić.

Ovo udruženje okuplja roditelje djece sa invaliditetom i intelektualnim poteškoćama u razvoju, a koja zbog stepena svojih oštećenja nisu pohađala niti redovnu, niti neku od škola za djecu sa teškoćama u razvoju, kazala je danas predsjednica Arnautović.

Jedan od najvećih problema za funkcionisanje i aktivnosti Udruženja proizlazi iz činjenice da prostor u zajedničkom objektu dijele sa Edukacijsko – rehabilitacijskim fakultetom zbog čega svakodnevno studenti prolaze kroz prostor Udruženja.

Naime, da bi došli u fakultetske prostorije studenti, nastavnici i saradnici Fakulteta moraju proći kroz prostor Udruženja koji se nalazi u prizemlju tog objekta.

Premijer Denijal Tulumović i sekretar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Anto Iljkić su se složili i izrazili razumijevanje za neophodnost otklanjanja ovog problema, te su obećali da će Vlada, u saradnji sa svim drugim relevantnim institucijama, nastojati da iznađe kvalitetno rješenje koje će zadovoljiti sve korisnike ovog objekta.

Inače, Udruženje „Majke hendikepirane djece“ je prvo udruženje te vrste u Bosni i Hercegovini, osnovano 1995. godine, a već 25 godina djeluje u prostorijama objekta koji je izgrađen uz Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa tjelesnim i psihičkim smetnjama u razvoju. (pr)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *