Tuka: Ekseri su mi se zabili u mišić, tokom finalne utrke

0
695
amel tuka povratak oi tokio
Tuka je po slijetanju iz Tokija na Sarajevskom aerodromu podijelio svoje impresije (Foto: Damir Hodžić/Faktor)

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka stigao je jutros u BiH nakon učešća u Olimpijskim igrama u Tokiju gdje je završio na 6. mjestu.

Kazao je da je malo tužan jer nije donio medalju, ali i da je ponosan na uspjeh cijelog tima, prenosi N1.

“Uzmimo mjesec prije kada sam imao trku u Štokholmu, prelamalo se da li ću moći nastupati na OI jer sam imao problema s lijevim stopalom. Ta upala se desila od preopterećenja. Osjećao sam se dobro i trenirao naporno u želji da budemo spremni za OI. Ko radi taj i griješi. Drago mi je što smo napredovali jako puno, cijeli tim. Napravili smo svi puno veći iskorak, došli smo u dva finala. Ponosan sam na cijeli tim”, rekao je Tuka, prenosi N1.

Kazao je kako na neke stvari ne mogu utjecati i da se moraju “posložiti sve kockice”. Kao primjer naveo je Novaka Đokovića koji je najavio da ide po zlato, ali ga nije osvojio.

“Malo sam tužan jer sam imao priliku da donesem tu medalju. Na tom sam nivou dugo godina i znam da pripadam tu. Ali, s druge strane sam zadovoljan jer sam predstavljao svoju zemlju u finalu i to je veliki uspjeh. Uradit ću sve da nastavim ovim putem”, rekao je Tuka.

Govoreći o finalnoj utrci na OI kazao je kako je krenuo dobro, ali se u prvih 200 metara našao “u sendviču” i počelo je guranje.

“Kako smo ulazili u drugu krivinu, mislim da je Amos bio ispred mene i desilo se da me udario kako je pravio korak u desnu nogu. Zabili su mi se ekseri direktno u mišić i nisam više imao osjećaja u nozi. Ne znam kako sam utrku završio. Prošli su me svi i bio sam u šoku i razmišljao šta dalje. Rekao sam sebi ‘Došao sam u finale, idem do kraj pa makar puzao’. Želio sam završiti trku i zaslužiti svoje mjesto. To je i taj faktor sreće. Sve u svemu, zadovoljan sam što sam skupio snage i rizikovao možda i veću povredu”, rekao je Tuka.

Kazao je kako su im sredstva koja su dobila od Olimpijskog komiteta BiH protekle tri godine pomogla da dođu do boljih rezultata, ali da je za medalje potrebno mnogo više.

“Ja sam formiram svoj tim, a u drugim zemljama to rade drugi. Nama ne trebaju davati sredstva direktno, neka nam formiraju tim, plate stručnjake. To bi nam mnogo olakšalo. Moje kolege iz regije imaju fizioterapeuta 24 sata dnevno. Budžet od saveza imaju neograničen i opet nisu došli do medalje. Bitno je uraditi sve, pripremiti teren da bi se do toga došlo”, kazao je Tuka.

U narednim danima nastavlja s terapijama. Ovisno od toga donijet će odluku da li će učestvovati u dijamantskim ligama. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here