Trump: Upoznao sam Viktora Orbana, lidera Turske!

“Postoji čovjek, Viktor Orbán, je li iko ikada čuo za njega?”, rekao je Trump, misleći na mađarskog premijera, “On je vjerovatno jedan od najjačih vođa bilo gdje u svijetu. On je vođa Turske”, rekao je bivši američki predsjednik. Trump je dodao da Orbán ima “front s Rusijom”

Još jedan gaf Trumpa Foto: agencije

Bivši američki predsjednik Donald Trump u svom predizbornom govoru u New Hampshireu hvalio se kako je upoznao Viktora Orbana, za koga je rekao da je on jedan od najjačih lider na svijetu te da je on lider Turske.

“Postoji čovjek, Viktor Orbán, je li iko ikada čuo za njega?”, rekao je Trump, misleći na mađarskog premijera, piše Index.

“On je vjerovatno jedan od najjačih vođa bilo gdje u svijetu. On je vođa Turske”, rekao je bivši američki predsjednik.

Trump je dodao da Orbán ima “front s Rusijom”.

“Ni Turska ni Mađarska nemaju granicu s Rusijom”, dodao je Trump.

Trump je ranije hvalio Orbána, koji se protivi migracijama i LGBTQ pravima, a njegov stil vladanja naziva “neliberalnom demokracijom”. Trump ga je ugostio u Bijeloj kući 2019. godine.

Zauzvrat, Orbán je bio prvi europski čelnik koji je podržao Trumpovu predsjedničku kampanju 2016. i pozvao ga da se nastavi boriti nakon što je protiv bivšeg predsjednika podignuta kaznena optužnica.

“Vratite se, gospodine predsjedniče. Učinite Ameriku ponovno velikom i donesite nam mir”, rekao je Orbán na sastanku Američke konzervativne političke akcijske koalicije ranije ove godine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *