Pet dana suđenja: Trump oslobođen svih optužbi

1
580

Nakon pet dana historijskog suđenja, bivši američki predsjednik Donald Trump oslobođen je svih optužbi.

Da bi Trump bio osuđen bile su potrebne dvije trećine glasova, odnosno 50 demokrata i 17 republikanaca. Suđenjem je predsjedavao najstariji demokratski senator Patrick Leahy.

Podsjećamo, sudilo mu se zbog smrtonosnog napada na Kapitol Hil 6. januara ove godine u kojem je život izgubilo petoro ljudi.

“Podsticanjem nasilja” protiv Vlade SAD, kako su tvrdile demokrate, Tramp je počinio teška krivična djela i prekršaje – što je osnov za opoziv po američkom Ustavu.

U toku suđenja tužitelji ispred Demokratske partije prikazali su do sada neviđene snimke sigurnosnih kamera napada na Kapitol. S ovim su željeli demonstrirati opseg nasilja koji se dogodio i koliku prijetnju su predstavljali huligani svima koji su se u tom trenutku nalazili u Kapitolu.

Trump oglasio se nakon oslobađajuće presude u drugom suđenju za njegov opoziv.

-Tužan je komentar našeg doba da je jednoj političkoj stranci u Americi data slobodna propusnica za ocrnjavanje vladavine zakona, za klevetu zakona, razveseljavanje rulja, opravdavanje huligana i pretvaranje pravde u alat političke osvete i progon, stavljanje na crnu listu, tjeranje i potiskivanje svih ljudi i stavova s kojima se ne slažu. Uvijek sam i uvijek ću biti prvak za nepokolebljivu vladavinu zakona, heroj provođenja zakona i prava Amerikanaca da mirno i časno raspravljaju o dnevnim pitanjima bez zlobe i mržnje- izjavio je Trump. (tl)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here