Trump najavio svoje hapšenje, poziva na proteste

Bivši američki predsjednik Donald Trump očekuje da će u utorak biti uhapšen u slučaju koji je pokrenuo ured okružnog tužioca na Manhattanu i pozvao je svoje pristaše na protest, prema objavi na mreži Truth Social.

Glasnogovornik ureda okružnog tužioca odbio je komentarisati. Trump je rekao, bez pružanja dokaza, da “nezakonito curenje” informacija iz ureda okružnog tužioca na Manhattanu ukazuje na to da će biti uhapšen. Nije rekao koje će biti optužbe.

“Nezakonito curenje informacija iz korumpiranog i vrlo ispolitiziranog ureda okružnog tužioca na Manhattanu … ukazuje na to da će, bez ikakvog zločina koji se može dokazati … vodeći republikanski kandidat i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država biti uhapšen sljedeći utorak”, napisao je Trump.

“Protestujte, vratite našu naciju!” rekao je Trump.

Ured okružnog tužioca Manhattana Alvina Bragga ranije ove godine počeo je predstavljati dokaze velikoj poroti koja istražuje isplatu od 130.000 dolara Michaela Cohena, Trumpova bivšeg advokata, pornozvijezdi Stormy Daniels u posljednjim danima Trumpove kampanje 2016. godine.

Daniels, čije je pravo ime Stephanie Clifford, kaže da je imala aferu s Trumpom desetljeće ranije. Trump je negirao da se afera dogodila. Trump je bio republikanski predsjednik od 2017. do 2021. i rekao je da će se potruditi vratiti u Bijelu kuću na predsjedničkim izborima u SAD-u 2024. godine.

Braggov ured ranije ovog mjeseca pozvao je Trumpa da svjedoči pred velikom porotom koja istražuje tajne novčane isplate, prema Trumpovoj advokatici Susan Necheles. Pravni stručnjaci kažu da je to znak da je optužnica blizu.

Cohen se 2018. izjasnio krivim za savezne povrede finansiranja kampanje organiziranjem isplata Daniels i još jednoj ženi, među ostalim djelima. Rekao je da ga je Trump uputio da izvrši plaćanja. Ured američkog državnog advokata na Manhattanu nije optužio Trumpa za zločin.

Cohen je svjedočio pred velikom porotom u ponedjeljak i ponovno u srijedu, prema riječima njegova advokata Lannyja Davisa.

Postupci velike porote nisu javni. Danielsina advokatica rekla je da je njezina stranka prošle sedmice razgovarala s tužiocima.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *