Troškovi roaminga između EU i ZB značajno manji od 1. oktobra?

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, u okviru radne posjete Republici Sloveniji, sastao se danas sa ministricom za digitalnu transformaciju Republike Slovenije Emilijom Stojmenovom Duh.

U fokusu razgovora bio je dokument “Zajedničko regionalno tržište” i Akcijski plan za period 2021-2024. sa Sofijskog samita Berlinskog procesa održanog 2020. godine, kada su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale zajednički raditi na daljnjoj integraciji regije u panevropski digitalni prostor, usklađivanjem sa principima i praksama jedinstvenog digitalnog tržišta EU, te završetkom procesa ukidanja roaminga u regiji Zapadnog Balkana.

Ministar Konaković je izrazio nadu da će, nakon uspješnog ukidanja roaminga u regiji ZB u julu 2021. godine, troškovi roaminga između Evropske unije i ZB biti značajno smanjeni od 1. oktobra ove godine, piše FENA, a prenose Vijesti.ba.

Ministar je također informisao sagovornicu da je usaglašen tekst Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u našoj zemlji za period 2023-2027. godine, koja predstavlja osnovni dokument za kreiranje eko sistema za uspješnu digitalnu transformaciju i smanjenje digitalnog jaza, kako unutar države tako i sa zemljama okruženja i svijeta.

Tokom susreta ministar Konaković posebno je izrazio zadovoljstvo što će Bosna i Hercegovina biti zemlja domaćin Digitalnog samita ZB 4. i 5. oktobra 2023. godine u Sarajevu, te je pozvao ministricu Stojmenovu Duh da uzme učešće, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

Podijeli

2 0 komentara

  1. kakvo sprdanje s narodom BiH..imamo najsporiji i najskupljii internet u Evropi, najgore provajdere, klijentelističku i nepotističku vlast i operatere i onda ovakva “radosna” vijest

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *