Trivić: Značajan dio sredstava iz budžeta usmjeren u povećanje plata

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić izjavio je da je, zahvaljujući Vladi, u posljednje dvije godine značajan dio sredstava iz budžeta preusmjeren u plate radnika, zbog čega je prosječna plata za april u Srpskoj prvi put veća u odnosu na Federaciju BiH.

Trivić je istakao da je Srpska u prethodnom periodu imala više problema sa radnom snagom nego što je to bio slučaj u FBiH, zbog čega se mnogo radilo da dođe do značajnijeg rasta plata, te da posljednje dvije godine ima plate koje rastu znatno brže nego u FBiH, prenosi Srna.

“Osim toga, Vlada Republike Srpske je u posljednje dvije godine uspostavila važan dijalog sa privredom i na svaki mogući način nastojala da pruži podršku rastu plata u privredi”, rekao je Trivić.

On je dodao da taj rast i dalje traje iako je sve zadesila kriza ogromnih razmjera, koju je donijela pandemija virusa korona.

“Sada se vide i pozitivni efekti zakona koji definiše povrat poreza poslodavcu za povećanje plata”, naglasio je Trivić.

Prema njegovim riječima, to što je Vlada Srpske isplatila minimalne plate i doprinose radnicima koje je najviše pogodila epidemija, bila je ogromna podrška bez koje privrednici ne bi mogli da nastave normalno da funkcionišu.

“Zbog toga Republika Srpska, u odnosu na region i na broj radnika, ima procentualno najmanje otkaza”, napomenuo je Trivić.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je ranije da je, zahvaljujući primjeni Zakona o podsticajima u privredi Srpske, prvi put prosječna plata u Srpskoj veća nego u Federaciji BiH.

“Prema objavljenim statističkim podacima, prosječna plata u Srpskoj u aprilu ove godine je iznosila 946 KM i za šest KM je veća nego u FBiH. Upravo je primjena ovog zakona, koja je počela 1. jula prošle godine, uticala na ovaj rezultat. Još jednom pozivam privrednike da iskoriste mogućnosti ovog zakona i da 1. jula, kada počinje drugi obračunski period, apliciraju na ime povećanja plata radnika u svojim privrednim društvima”, rekao je Petričević.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *