Tri znaka da poslodavac možda ne nudi konkurentnu platu

Na tržištu rada često nailazimo na oglase za posao koji obećavaju konkurentnu platu kao jedan od primamljivih faktora za potencijalne kandidate.

(Stvari na koje bi trebali obratiti pažnju- Foto: pexels.com)

Na tržištu rada često nailazimo na oglase za posao koji obećavaju konkurentnu platu kao jedan od primamljivih faktora za potencijalne kandidate. Međutim, tokom intervjua za posao važno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih stvari koje mogu ukazati da kompanija možda neće ispuniti to obećanje.

Elementi koje treba obratiti pažnju tokom intervjua za posao o obećanoj konkurentnoj plati:

1. Izbjegavanje razgovora o plati

Jedan od ključnih znakova da kompanija možda neće ispuniti obećanje o konkurentnoj plati jeste izbjegavanje otvorenog razgovora o financijskim uslovima. Stručnjaci, poput Bonnie Dilber iz Zapiera, naglašavaju važnost insistiranja na transparentnosti i direktnom postavljanju pitanja o očekivanoj plati.

2. Prolongiranje razgovora o plati

Jeff Hyman ističe da, iako postoji nekoliko opravdanih razloga za prolongiranje razgovora o plati (kao što su dodatno razumijevanje kandidata ili potreba za odobrenjem nadređenih), dugotrajno odugovlačenje može ukazivati na nedostatak jasne strategije kompanije ili namjere da se izbjegne pregovaranje do samog kraja kako bi se postigli povoljniji uslovi za poslodavca.

3. Naglasak na nenovčanim pogodnostima

Previse naglašavanje nenovčanih pogodnosti, poput radne atmosfere ili slobodnog vremena, umjesto na samoj plati može biti znak da kompanija pokušava kompenzirati nižu ponuđenu platu. Važno je zadržati balans između svih aspekata ponude posla, uključujući i finansijske uslove. (nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *