Tri uslova otvaraju granice EU za BiH

BiH mora ispuniti tri uslova ako želi da njeni državljani za dvije sedmice budu stavljeni na listu zemalja kojima je dozvoljeno putovanje u EU, potvrđeno je u evropskim institucijama.

Podsjećanja radi, Vijeće EU je u utorak donijelo preporuku da se dozvoli ulazak u EU za državljane 14 zemalja, među kojima nema BiH, a u našem regionu na listi su samo Crna Gora i Srbija. Zagreb je bez obzira na odluku Brisela od jučer dozvolio ulazak državljana BiH u Hrvatsku, što znači da naši građani nakon što pređu hrvatsku granicu neće morati u samoizolaciju 14 dana, te su tako olakšane mjere za naše građane koje su bile pooštrene zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Kako nam je rečeno u Evropskom savjetu, ti uslovi se svi vrte oko procjena kako se zemlja bori protiv virusa korona, a konačnu preporuku bi trebalo da da Delegacija EU u BiH.

Prema prvom uslovu, broj novih slučajeva u narednih 14 dana mora biti na nivou ili ispod evropskog prosjeka na dan 15. juna 2020. godine. Pojedini svjetski mediji izvještavaju da je broj novih slučajeva u EU u datom periodu bio 16 na 100.000 stanovnika.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, 1. jula je u BiH bilo 4.606 slučajeva, odnosno 129 na 100.000 stanovnika. U ovim podacima, međutim, ne vidimo koliko je novih slučajeva bilo u zadnjih sedam dana kako bismo mogli napraviti direktno poređenje s podacima o novooboljelim u EU. Ono što jeste činjenica je da je u EU od 20. aprila broj novozaraženih u stalnom padu, a u BiH u zadnjem periodu broj zaraženih, kao i u Srbiji, stalno raste.

U drugom uslovu se traže podaci o broju testova, nadzoru pacijenata, efikasnosti praćenja osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim, ali i o pouzdanosti informacija koje daju zvanične institucije.

“Trebalo bi uzeti u obzir podatke koje pružaju delegacije EU u odnosu na ove aspekte”, istaknuto je u informaciji.

Ako se pogledaju podaci Svjetske zdravstvene organizacije na dan 30. juna ove godine, BiH se nalazi u manje rizičnoj grupi zemalja u odnosu na većinu zemalja EU. Prema ovoj listi, u regionu je najrizičnija Srbija, koja je dobila zeleno svjetlo EU. Ovu listu, međutim, treba uzeti s oprezom jer se radi o apsolutnom broju slučajeva, koji nije normalizovan u skladu sa brojem populacije. Imajući to u vidu, BiH kao zemlja s relativno malim brojem stanovnika ima prednost u odnosu na mnogoljudne zemlje poput Njemačke, Francuske ili Italije.

Prema ovoj listi Svjetske zdravstvene organizacije, najrizičnije zemlje su SAD, Brazil i Indija, a u narednoj manje rizičnoj, ali ipak rizičnijoj grupi su Rusija, Iran, Sirija, Irak, Saudijska Arabija i veći dio Južne Amerike. Prema ovoj listi, najmanje ugrožene zemlje u Evropi su Austrija, Slovačka, Irska, Gruzija, Finska i zemlje Baltika.

Statistička organizacija “Statista”, koja na internet postavlja veoma pouzdane statističke podatke o raznim oblastima, tvrdi da je na dan 30. juna najveći broj slučajeva na 100.000 stanovnika imala Jermenija, čak 863. Najmanje slučajeva u Evropi, prema ovoj statistici, bilježi Gruzija, koja na 100.000 stanovnika ima samo 23 zaražena. U našem regionu najviše zaraženih na 100.000 ima Sjeverna Makedonija sa 305 slučajeva, zatim Srbija sa 209, a slijedi Kosovo sa 160. Prema ovim podacima BiH sa 134 zaražena sljedeća je na listi u regionu, a onda slijedi Crna Gora sa 88, te Slovnija sa 77 i Hrvatska sa 68. Zanimljivo je da je Švedska, čiji model su mnogi hvalili kao najbolji, prema ovim podacima na trećem mjestu u Evropi, sa 670 zaraženih na 100.000 stanovnika, pišu Nezavisne novine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *