Cikla ili cvekla svestrano je povrće koje se može iskoristiti na različite načine i u raznim kombinacijama, a mi vam donosimo tri jednostavna recepta koja će impresionirati i najzahtjevnije goste…
Ovo slatko korjenasto povrće dolazi u crvenim, ružičastim, narančastim, žutim i bijelim varijantama, a jestivi su i lukovičasti korijen i lisnata stabljika, što ga čini svestranim sastojkom u jelima, kako sirovim tako i kuhanim.
Iako većina ljudi ciklu jede samo kao salatu, ovo svestrano povrće se može koristiti u raznim slatkim i slanim receptima, od predjela i glavnih jela, do različitih deserata i šarenih salata. Ono što još volimo kod cikle je što će njezina živopisna nijansa fuksije obojiti sve s čime se kuha, pa tako i najjednostavnija uobičajena jela mogu dobiti zanimljiv izgled koji će impresionirati svakog gosta.
Dodavanjem cikle u svoja jela dodajete i proteine, vlakna, vitamin B9, koji je koristan za rast stanica i tkiva, mangan, kalij koji je dobar za zdravlje srca, željezo i vitamin C za koji već svi znamo koliko je bitan. Prilikom kupnje cikle odaberite onu koja je čvrsta, glatka i bez mrlja. Kada radite s ciklom, možda ćete htjeti nositi rukavice, jer će vam boja zaprljati ruke. Ako recept zahtijeva kuhanu ciklu, možete je slobodno i ispeći u pećnici jer će dobiti tako pojačan okus, ali i boju.
Humus od cikle
Ako ste ljubitelj humusa, onda morate probati ovaj s ciklom. Osim što je preukusan i ima puno zdravstvenih prednosti, izgleda jako lijepo kada ga poslužite uz krekere ili na bruschette s avokadom ili sirom. Ovaj recept je vrlo jednostavno za napraviti i potrebno vam je samo nekoliko sastojaka.
Sastojci:
- 1 limenka slanutka
- 2 češnja češnjaka
- 1 manja cikla narezana na kockice
- ⅓ šalice tahinija
- ¼ šalice maslinovog ulja
- 3 žlice limunovog soka
- 1 žličica soli
- ½ žličice mljevene paprike.
Priprema:
Ciklu skuhajte ili ispecite u pećnici dok ne omekša. Kada je cikla spremna, u blender dodajte sve sastojke i promiješajte. Po želji dodajte malo vode, ovisno kakvu konzistenciju želite.
Juha od cikle
Ovaj recept za juhu od cikle je inspiriran klasičnom boršč juhom, ali s preinakama koje ju čine jednostavnijom za skuhati. Napravljena od crvene cikle, krumpira, luka i češnjaka, ova jednostavna juha napravljena je od osnovnih namirnica kako bi se stvorio obrok punog okusa koji je jednako lijepog izgleda i ukusnog okusa.
Sastojci:
- 1 luk, narezan na kockice
- 3 češnja češnjaka, mljevena
- 4 velike crvene cikle, oguljene i narezane na kockice
- 1 srednji bijeli krumpir, oguljen i narezan na kockice
- 4 šalice juhe od piletine ili povrća
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- ½ žličice mljevene paprike.
Priprema:
U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i češnjak i kuhajte tri do četiri minute dok luk ne omekša. Dodajte ciklu i krumpir i promiješajte. Dodajte juhu, tek toliko da prekrije ciklu i miješajte dok se dobro ne sjedini. Zakuhajte smjesu, zatim smanjite na laganu vatru i kuhajte 30 minuta dok cikla ne omekša. Nakon što je cikla dobro skuhana, pomoću štapnog miksera izmiksajte dok ne postane glatka. Zatim dodajte sol i papar po ukusu te mljevenu papriku. Poslužite sa žlicom kiselog vrhnja na vrhu i komadićima kopra. Juha se može jesti topla ili hladna, a u hladnjaku se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do pet dana ili u zamrzivaču do tri mjeseca.
Palačinke s ciklom
I zadnje, jedan slatki recept. Ove ukusne palačinke od cikle su jednostavne za napraviti, a dobijete ukusan obrok pun vitamina, napravljen od kuhane cikle, zobi, umaka od jabuka i jogurta. Savršen zdrav doručak za vas i djecu, i koji je prirodno bez glutena. Također, lako ih je zamrznuti i iskoristiti kada god nemate puno vremena za kuhanje.
Sastojci:
- 2 šalice brašna od zobi
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 2 velika jaja
- ½ šalice običnog jogurta
- 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- 100 g kuhane cikle
- ½ šalice pirea od jabuke ili pasirane zrele banane
- 3 žlice javorovog sirupa
- 2 žlice kokosovog ulja plus još za kuhanje.
Priprema:
U blenderu pomiješajte ciklu, jaja, ulje, jogurt, vaniliju, sirup, i pire od jabuka i blendajte dok ne postane glatko i dobro sjedinjeno. Dodajte smjesu zobenog brašna, soli i praška za pecivo u blender i ponovno izmiksajte. Pecite na srednje niskoj vatri, s malo ulja, tako da podijelite tijesto na male palačinke (američki stil). Poslužite ih s javorovom sirupom i raznolikim sezonskim voćem, ili premažite s namazom od čokolade ili maslacem od badema, kikirikija i slično. Pustite da se potpuno ohladi prije nego što ostatke spremite u hermetički zatvorenu posudu u hladnjak na 4-5 dana ili u zamrzivač.
(Green.hr)