Trening u brzom klizanju na zaleđenom jezeru u Karsu

Trening,led,jezero

0
61

Cuneyt Celik – Sportisti u brzom klizanju (kratka staza) u Karsu se pripremaju za prvenstvo Turske na zaleđenom jezeru Cildir, javlja Anadolija.

Sloj leda na površini jezera unutar granica Kars-Ardahana, drugog po veličini jezera u istočnoj Anadoliji, dostigao je 20 centimetara.

Jezero, koje je prethodnih godina došlo do izražaja po saonicama i eskimskim ribolovom i spada među područja koja preferiraju automobilske kompanije koje žele da testiraju svoja vozila i gume u zimskim uslovima, sada je poligon za sportiste koji kližu na ledu.

Sportisti, koji treniraju šest dana u sedmici u Olimpijskoj ledenoj hali u Karsu, počeli su trenirati i na zaleđenom jezeru.

Jezeru je najveće prirodno klizalište u Turskoj.

Šef dvorane Olimpijskih sportova na ledu u Karsu Sefer Goren rekao je da su sportisti stekli drugačije iskustvo na jezeru Cildir.

“U Karsu se bavimo brzim klizanjem sa 280 učenika. Pokušavamo da dodamo nešto novo našoj djeci. Naši talentovani sportisti se osjećaju prijatno na ledu. U februaru imamo prvenstvo Turske. Sada pripremamo našu djecu za to”, rekao je Goren.

Istakao je da djeca uživaju u klizanju na prirodnom ledu.

“Prirodni led je tvrđi, djeca uživaju ovdje. Cilj je da osiguramo da naši sportisti predstavljaju Tursku u Evropi”, kazao je Goren.

Trener Gulcin Evgi je kazala da je prirodni led u jezeru Cildir deblji i tvrđi od onog u objektu i da su zbog njega sportisti u boljoj formi.

Kerem Bayrak Tutar, jedan od sportista, izjavio je da je ranije trenirao hokej.

“Vrlo je dobar osjećaj klizati na jezeru Cildir, doživio sam to prvi put u životu”, izjavio je Tutar.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here