Treći put u povijesti olimpijskih igara u finalu tenisači iz iste zemlje

U finalu muških parova igrat će hrvatski tenisači Nikola Mektić i Mate Pavić protiv Marina Čilića i Ivana Dodiga za olimpijsko zlato

0
397
dodig_cilic
Dodig i Čilić u finalu olimpijskog turnira (Foto: Arhiva)

Tek treći put u povijesti olimpijskih igara, ali prvi put u više od 100 godina u finalu muških parova igrat će par iz iste zemlje, hrvatski tenisači Nikola Mektić i Mate Pavić protiv Marina Čilića i Ivana Dodiga za olimpijsko zlato.

Naime, tek treći put u povijesti olimpijskih igara u finalu muških parova igrat će sva četiri tenisača iz iste zemlje.

Prvi nositelji Nikola Mektić i Mate Pavić su finale izborili pobjedom protiv Amerikanaca Austina Krajiceka i Tennysa Sandgrena 6-4, 6-4, dok su Čilić i Dodig svladali novozelandski par Michaela Venusa i Marcusa Daniella sa 6-2, 6-2.

Do sada su u finalu muških parova igrali tenisači iz iste zemlje samo dva puta, 1908. u Londonu Britanci, a 1904. u St Louisu Amerikanci.

No, moramo dodati kako tenisa od OI 1924. u Parizu do OI 1988. u Seoulu nije bilo na programu.

U ženskim parovima samo se jednom dogodilo da su u finalu parovi iz iste zemlje. U Antwerpenu 1920. Britanke Kathleen McKane i Winifred McNair su bile bolje od Winfried Beamish i Dorothy Holman.

U mješovitim parovima tri puta se dogodilo da su finalisti iz iste zemlje (1912. 1924, 2016).

Prije pet godina u finalu mješovitih parova Amerikaci Bethanie Mattek-Sands i Jack Sock su pobijedili sunarodnjake Venus Williams i Rajeeva Rama.

U Parizu 1924. u finalu mixa zlato su osvojili Amerikanci Hazel Wightman i R. Norris Williams pobjedom protiv sunarodnjaka Marion Jessup i Vincenta Richardsa.

Na OI u Stockholmu su igrana dva teniska turnira, vani i u dvorani. Vani su finale mixa igrali britanski parovi, javlja Hina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here