Treća smotra Saveza izviđača FBiH na Boračkom jezeru ‘Pod istim krovom’

Motivacija članova Saveza, sadržana u sloganu „POD ISTIM KROVOM“, odražava njihovu posvećenost ostavljanju svijeta boljim nego što su ga zatekli
(Foto: Ilustracija, Savez izviđača FBiH)

Smotra Saveza izviđača Federacije BiH (SIFBIH) ponosno najavljuje svoju drugu manifestaciju, koja će okupiti više od 1000 učesnika i gostiju iz preko 30 gradova i 6 zemalja, čineći je najvećim organizovanim boravkom u prirodi za mlade u Bosni i Hercegovini, a održat će se od 15. do 22. jula 2024. godine. Ovaj osmodnevni događaj, koji se poklapa sa važnim jubilejima, nudi učesnicima ne samo priliku za sticanje novih vještina, iskustava i prijateljstava, već i jedinstvenu priliku da se upoznaju sa bogatom kulturnom baštinom Bosne i Hercegovine i prirodnim ljepotama Boračkog jezera.

Tokom trajanja Smotre, učesnici će imati priliku da kroz raznovrsne programe fokusirane na sigurnost, zaštitu životne sredine, mirovno obrazovanje i interkulturalnu saradnju, prodube svoje znanje i vještine. Posebna pažnja posvećena je edukativnim aktivnostima koje naglašavaju značaj očuvanja prirode i kulturnog naslijeđa, čime se doprinosi podizanju svijesti među mladima o važnosti zaštite okoliša i kulturnih vrijednosti.

Pored edukativnog značaja, Smotra značajno doprinosi turizmu promovišući prirodne ljepote i kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine. Posjetioci će imati priliku da istraže slikovite pejzaže Boračkog jezera, uživaju u raznovrsnim kulturnim manifestacijama i dožive autentično bosanskohercegovačko gostoprimstvo. Na ovaj način, Smotra ne samo da jača međunarodne veze, već i obogaćuje turističku ponudu zemlje, promovišući je kao destinaciju koja nudi nezaboravna iskustva u prirodi.

Motivacija članova Saveza, sadržana u sloganu „POD ISTIM KROVOM“, odražava njihovu posvećenost ostavljanju svijeta boljim nego što su ga zatekli. U vrijeme kada adolescenti i mladi u Bosni i Hercegovini i regionu nemaju priliku kroz redovno formalno obrazovanje posjetiti i upoznati svoje vršnjake preko entitetskih i državnih granica, izviđački kampovi postaju za njih posebno dragocjeni. Smotra SIFBIH je upravo takav događaj koji omogućava mladima da grade prijateljstva, razvijaju svoje sposobnosti i stvaraju nezaboravne uspomene u okruženju koje ih inspiriše i motiviše, saopćili su organizatori Smotre.

(SIFBiH)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *