Trebate li drugačije namjestiti temperaturu frižidera kad krenu topliji dani?

Funkcionalan, moderan frižider mora se većom snagom suprotstaviti višoj vanjskoj temperaturi, ali za to nije potrebna regulacija temperature
savjeti podesavanje temperature frizider topliji dan
Na novim frižiderima nije potrebno mjenjati temperaturu ni u najtoplijim danima (Foto: Ilustracija)

Posebno tokom velikih vrućina važno je da hrana i piće u frižideru budu dobro ohlađeni.

Trebate li stoga drugačije namjestiti temperaturu frižidera kad krenu topliji dani? O tome stručnjaci raspravljaju godinama. Koja je optimalna temperatura frižidera tokom većih temperatura i o čemu još morate voditi računa?

Koja je optimalna temperatura frižidera kod visokih temperatura zraka?

Internetska pretraga o optimalnoj temperaturi frižidera kad su visoke temperature obično daje kontradiktorne rezultate. Uobičajeno, trebali biste postaviti svoj frižider na 6.7 stepeni Celzija.

Promjena temperature često nije potrebna

Portal Oko-Test, pak, proturječi ovoj preporuci:

-Funkcionalan, moderan frižider mora se većom snagom suprotstaviti višoj vanjskoj temperaturi, ali za to nije potrebna regulacija temperature- kažu.

Prema Oko-testu, stoga nije potrebno uopće podešavati temperaturu ili samo za oko pola stepena, jer moderni frižideri mogu održavati svoju unutarnju temperaturu konstantnom i zimi i ljeti.

Kako saznati optimalnu temperaturu frižidera kod visokih temperatura prema ovim prilično različitim specifikacijama? Prije svega, nikad ne smijete mijenjati temperaturu frižidera, a da prethodno ne provjerite je li to doista potrebno. Najbolje je ugraditi termometar za frižider ako ga već nemate. Na taj način uvijek možete provjeriti je li unutrašnja temperatura frižidera oko 6,7 °C.

Alternativno, možete koristiti komadić putera kao vodič. Ako se puter samo može namazati, frižider je na odgovarajućoj temperaturi. Ako je puter premekan, regulator postavite malo više. Često pola stepena čini veliku razliku.

Ako imate stariji frižider, možda ćete morati prilagoditi temperaturu kada vani zagrije. Opet, dobro je izmjeriti unaprijed. Ako kod visokih temperatura postavite nepotrebno nisku temperaturu frižidera, on će trošiti puno energije. A kao što svi znamo, to može biti skupo.

Još savjeta za stalnu temperaturu hladnjaka

Pobrinite se da što rjeđe otvarate frižider. Ako ostavite vrata frižidera otvorena, uređaj treba više energije za održavanje stalne unutrašnje temperature. Istovremeno, frižider otpušta toplinu sa stražnje strane. To nije nužno pogodno za ugodnu klimu u domu kada su visoke temperature.

Na kraju, ali ne manje važno, za održavanje optimalne temperature frižidera ljeti, preporučuje se staviti frižider na prilično tamno, hladno mjesto. Uz šporet ili osunčani prozor, frižider bi trošio znatno više energije za hlađenje hrane, piše Jutarnji. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *