Traži se sudska zabrana štrajka zdravstvenih radnika

Vlada je danas prihvatila Informaciju o obavljenim pregovorima Pregovaračkih timova u vezi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona.

Od predstavnika reprezentativnih sindikata zaposlenih u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona je zatraženo da ponište ili prolongiraju svoje odluke o održavanju generalnog štrajka obzirom da one nisu u skladu sa važećim propisima i Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona, te da nastave pregovore sa Pregovaračkim timom Vlade ili pokrenu postupak mirenja, a što je u skladu sa odredbama važećih propisa i Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona.

S obzirom da najavljeni štrajk zdravstvenih radnika na području Tuzlanskog kantona nema svoje uporište u važećim propisima ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona je zadužena da od direktora svih javnih zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, zatraži da hitno i bez odlaganja podnesu zahtjev nadležnom sudu radi zabrane organizovanja i provođenja štrajka zakazanog za 29. septembar 2022. godinu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *