Traži se pojeftinjenje lijekova

Računa na osnovu cijena Hrvatske, Srbije i Slovenije. Umjesto Slovenije treba biti Sjeverna Makedonija dohodak stanovništa približno isti”

0
264

Udruženje “Misli dobro” podnijelo je inicijativu za izmjenu Pravilnika o načinu kontrole i oblikovanja cijena lijekova i izvještavanja o cijenama lijekova u BiH. Inicijativa je upućena Agenciji za lijekove BiH, Stručnom vijeću Agencije za lijekove BiH, Vijeću ministara BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH, da bi na tržištu naše zemlje došlo značajnog pojeftinjenja lijekova.

“Tražimo izmjenu veleprodajne marže. Trenutno je Pravilnikom definisana veleprodajne marža od 8% – mi tražimo da bude 6%. Tražimo da se računa cijena lijekova na drugi način. Trenutno se računa na osnovu cijena Hrvatske, Srbije i Slovenije. Tražimo da umjesto Slovenije bude, recimo, Sjeverna Makedonija jer je dohodak stanovništa približno isti”, objašnjava Uroš Vukić, projektni menadžer Udruženja Misli dobro.

Član ovog udruženja Saša Stefanović dodao je kako su analizirali cijene lijekova: “Uzeli smo sve javno dostupne podatke sa svih tržišta u okruženju i izvještaj BiH te smo uporedili deset najprodavanijih lijekova. Utvrdili smo da postoje određena odstupanja”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here