Traže izmjene Zakona o obaveznim osiguranjima u prometu

Predstavnici Udruženja društava za osiguranje FBiH, Zaštitnog fonda FBiH i Biroa zelene karte u BiH izrazili su zabrinutost zakonskim rokovima utvrđenim za provedbu liberalizacije tržišta osiguranja, na okruglom stolu o temi „Izazovi Zakona o obveznim osiguranjima u prometu“, koji je danas održan u Sarajevu.

Svi učesnici okruglog stola istakli su neophodnost izmjena postojećeg zakonskog okvira. U tom pravcu Agencija za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine će u narednom periodu prema nadležnim institucijama uputiti inicijativu za izmjene Zakona o obveznim osiguranjima radi zaštite osiguranika i osiguratelja na dobrobit industrije osiguranja.

Učesnicima okruglog stola prezentirana je analiza postojećih zakonskih rješenja, kao i izazovi sa kojim se Agencija suočava u primjeni Zakona.

Temeljem sveobuhvatne analize izvještaja društava za osiguranje i mogućih potencijalnih rizika koji proističu iz procesa liberalizacije, a cijeneći iskustva tržišta osiguranja u regiji na kojima je provedena liberalizacija, direktor Agencije Ivan Luburić posebno je istakao na koji bi se način odredbe novog Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, a koje se odnose na rokove u procesu liberalizacije tržišta osiguranja, mogle odraziti na financijsku stabilnost društava za osiguranje, a samim time ugroziti stabilnost tržišta osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Skupu se obratio i direktor Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Pauković koji je prenio iskustva, izazove i poteškoće sa kojima su se suočavali sudionici u procesu liberalizacije tržišta osiguranja u Republici Hrvatskoj, saopćeno je iz Udruženja društava za osiguranje FBiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *