Transparentnije o srodnicima sudija i tužilaca u pravosuđu, advokaturi, notarijatu…

Na Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojena su dva evropska zakona, a ministar pravde BiH Davor Bunoza, nada se da će ti zakoni dobiti podršku i u Domu naroda.

Drago mi je kada su u pitanju zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u su uvažena i dva amandmana koja se tiču transparentnosti objave podataka o srodnicima sudaca i tužioca koji rade u pravosuđu, odvjetništvu, pravobraniteljstvu i sekretarijatu i notarijatu… To će biti sada dostupno javnosti, ali isto tako i usvojen je amandman koji se tiče dodatne provjere imovine”, kazao je Bunoza.

Ova dva zakona smatra on predstavljaju početak jedne ozbiljne reforme pravosuđa u BiH, prenose Vijesti.ba.

U pitanju je zakon koji je potrebno donijeti jer je on jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Evropska komisija u odgovoru na zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Podržane su i izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koje su predložili poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić i Darko Babalj, a prijedlog je podržala Komisija za finansije i budžet uz dva usvojena amandmana.

Poslanici su predložili da se izmijeni ovaj zakon zbog činjenice da postoji potreba poreskih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obavezni podnijeti poresku prijavu jer sadašnje rješenje ne ostavlja dovoljno vremena za podnošenje prijava, što nije prihvaćeno jer je usvojen amandman Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Predloženo je i povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena roba i usluga.

Također, poslanici su podržali i izmjene Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine koje su bile prijedlog Vijeća ministara BiH u drugom čitanju kao i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH.

Podijeli

One comment

  1. Ma dajte ne se*te…I ptice na grani znaju da je nepotizam u pravosuđu veoma izražen…Čim dijete sudije ili tužioca upiše pravo već mu tada pripremaju mjesto u nekom sudu i tužilaštvu…Pa cijele porodice rade u pravosudju, da se ne za*ebajemo

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *