Tragom prijetnji članu Predsjedništva BiH: Gospodo, Dodik je naš predsjednik!

Milorad Dodik, kakav je takav je, član je najvišeg državnog organa Bosne i Hercegovine – njenog Predsjedništva. Dakle, kolektivnog šefa države koji zastupa njene interese u inostranstvu, u međunarodnim organizacijama, u Ujedinjenim nacijama EU, organ koji brani teritorijalni integritet i suverenitet države. Predsjedništvo je vrhovni komandant Vojske…

Kako i na koji način se Dodik kao član ili predsjedavajući Predsjedništva ponaša, sasvim je  druga strana njegovog političkog i državničkog obraza. Ako je nešto pravno sporno, onda je to stvar pravosudnih organa, ponajprije Tužilaštva BiH. Gospodo, Dodik je naš predsjednik!

Upravo, Državno tužilaštvo je organ koji treba da djeluje u skladu sa Zakonom, a on ga obavezuje da od MUP-a manjeg entiteta zatraži informacije koje strane sile žele likvidaciju ili otmicu našeg predsjednika Milorada Dodika?

milorad dodik novo saslusanje tuzilastvo bih sarajevo
Milorad Dodik: Stvarne prijetnje ili pokušaj skretanja pažnje s “crne liste”? (Foto: Arhiva)

Zašto šuti Tužilaštvo? Šta rade SIPA, OSA, Granična policija, Ministarstvo bezbjednosti, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova… Šta rade druga dva člana Predsjedništva – Željko Komšić i Šefik Džaferović? Da li je MUP manjeg entiteta obavijestio rečene institucije i organe o čemu se radi kad je u pitanju sigurnost člana Predsjedništva? Da li je obaviješten centar Interpola u našoj zemlji ?

Ako Ministarstvo unutrašnjih poslova RS nije obavijestilo nikog ni o čemu, onda se ovdje radi o klasičnoj bezbjednosnoj podvali sa ciljem vraćanja poljuljanog autoriteta Milorada Dodika u političkom životu re-se, o čemu najsvježije ilustruje neusvajanje u Skupštini njegovih pet veta stavljenih prilikom glasanja u Predsjedništvu BiH. Tom prilikom je opozicija pokazala narastajuću snagu u borbi protiv njegove diktature u re-se. A izbori se bliže!

S druge, pak, strane – ako je MUP RS državnim institucijama dostavio informacije o adresi u inostranstvu s koje dolazi bezbjednosna prijetnja Miloradu Dodiku, a oni o svemu šute, onda je to njihova bruka i sramota. Ako nije, onda su državne institucije već trebale da pokažu minimum interesa za novonastalu situaciju. Ako kum nije dugme, nije ni Milorad Dodik! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *