Tragedija: Najmanje 14 mrtvih prilikom pada kabine žičare

Među preživjelima su u prvom trenutku bila dva djeteta, koja su su helikopterom prebačena u pedijatrijsku bolnicu u obližnjem Torinu

0
230
Kabina žičare pala je s visine od 20 metara (Foto: Agencije)

Najmanje 14 osoba, među kojima je i pet Izraelaca, poginulo je danas, a dvije osobe su povrijeđene, kada se srušila kabina žičare, saopštili su spasioci, a prenosi Tanjug.

Ova žičara povezuje grad Stresa na obali jezera Mađore i planinu Motarone u regionu Pijemont, na sjeveru Italije.

Prema navodima službe za spasavanje, kabina je u trenutku pada bila na visini od oko 20 metara, prenio je Rojters.

Helikopterom prebačeni u bolnicu

Incident se dogodilo oko podneva, a među preživjelima su u prvom trenutku bila dva djeteta, koja su su helikopterom prebačena u pedijatrijsku bolnicu u obližnjem Torinu, kao i jedan izraelski državljanin, koji je u kritičnom stanju.

Međutim, kako javlja Rojters, starije dijete, za koje se pretpostavlja da je imalo devet ili 10 godina, preminulo je nakon dva srčana udara, navela je torinska bolnica.

Direktor bolnice Ðovani la Vale je rekao da ta ustanova nije imala podatke o primljenoj djeci i da za sada niko nije kontaktirao bolnicu da pita za njih, što ukazuje da su ostali članovi porodice možda bili u srušenoj kabini, navodi Rojters.

Mlađe dijete, za koje se vjeruje da ima pet odina, bilo je svjesno prilikom prijema u bolnicu i odmah je urađena operacija kako bi se sanirali višestruki prelomi, dodao je La Vale.

Premijer Italije Mario Dragi je uputio saučešće porodicama poginulih.

“Očajni smo, puni bola”, rekla je Marčela Severina, gradonačelnica Strese za RAI.

Ona je dodala da se nesreća dogodila prilikom uspona žičare na planinu – kabina je pala sa visine 20 metara i otkotrljala se nekoliko puta niz strmu padinu i zaustavila se među drvećem.

Žrtve našli među drvećem

Ljudi koji su planinarili kažu da su čuli snažno šištanje prije pada, prepričala je Severino i kazala da je do nesreće došlo jer je pukla sajla.

Severino je rekla za TV SKAJ da su neke od žrtava pronađene unutar kabine, dok su ostali odletjeli među drveće.

Žičara Stresa Motarone prevozi turiste i lokalno stanovnišvo iz grada Stresa na obali jezera Mađore do vrha planine Motarone na visini od skoro 1.400 kilometara za 20 minuta.

Dvosmjerni sistem žičare je podojeljen u dvije sekcije – jedan je dugačak dva, a drugi je dugačak tri kilometara.

Sastoji se od dvije kabine, a svaka može da ponese do 40 ljudi, dodaje se u tekstu Rojtersa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here