Tradicija: “Maškare” prošetale Tuzlom i zabavile građane (Foto)

0
1837

Tradicionalna karnevalska povorka prošetala je danas sunčanim tuzlanskim ulicama.

Poklade, karneval, fašnik – od njemačkog fastnacht ili “noć posta”, a kod nas maškare, priređuju se u razdoblje prije korizme (period u kojem se kršćani pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa) i pretpostavljaju organizovanje povorke maškara, kostimiranih i maskiranih plesova,

Kao i prethodnih deset godina, karnevalsku povorku organizirali su Katolički školski centar “Sveti Franjo” i Hrvatsko kulurno društvo “Napredak”. Učenici škole i nastavnici, u raznobojnim i raznovrsnim kostimima, uz pratnju limene glazbe, “špacirali” su od svoje škole, gradskim ulicama do Trga slobode.

-U izradi kostima sudjeluju djeca kao dio odgojnog procesa, a prisutan je i natjecateljski duh, jer se proglašavaju najbolje maske i kostimi. Ovo je dan kada se svi malo opustimo i zabavimo i kada učenici požele makar na današnji dan da odglume nešto i budu nešto što bi možda željeli postati, biti neko drugi. Građani također za vrijeme defilea kroz grad pozdravljaju naše učenike, tako da je sve to jedna lijepa tradicija i manifestacija kojoj se svi radujemo – kaže pedagog u KŠC, Zlatko Špoljarević.

Kako je sve to danas izgedalo, pogledajte u foto galeriji našeg saradnika Darka Zabuša. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here