Toplotni val stigao u Evropu, očekuju nas ekstremne vrućine

Toplotni val zahvatio je dijelove južne Evrope i sjeverozapadne Afrike, s mogućim rekordnim temperaturama idućih dana, piše BBC.

Očekuje se da će temperature premašiti 40 stepeni Celzijevih u dijelovima Španije, Francuske, Grčke, Hrvatske i Turske, prenosi Hina.

U Italiji bi temperature mogle dostići i 48.8 stepeni. Crveno upozorenje izdano je za 10 gradova, uključujući Firencu i Rim.

U utorak je muškarac u četrdesetim godinama preminuo nakon što je kolabirao u sjevernoj Italiji. Talijanski mediji izvijestili su da je 44-godišnji radnik bojao zebre u gradu Lodi, u blizini Milana, prije nego što je kolabirao od vrućine. Odveden je u bolnicu gdje je kasnije preminuo.

Suočavamo se s nepodnošljivim toplotnim valom“, tvitao je talijanski političar Nicola Fratoianni.

U najtoplijim satima treba poduzeti sve korisne mjere opreza kako bi se izbjegle tragedije poput ove koja se danas dogodila u Lodiju.

Nekoliko turista u zemlji već je kolabiralo zbog toplotnog udara, uključujući Britanca ispred Koloseuma u Rimu.

Očekuje se da će toplotni val Kerber – kojeg je Talijansko meteorološko društvo nazvalo po čudovištu s tri glave koje se pojavljuje u Danteovom paklu – donijeti ekstremne uslove u sljedećih nekoliko dana.

Met Office kaže da će temperature biti na vrhuncu u petak, a BBC Weather kaže da bi veliki dijelovi južne Evrope mogli zabilježiti temperature preko 40 stepeni, a možda i više.

Vrućina će se vjerovatno nastaviti i tokom vikenda. U Pragu, glavnom gradu Češke, temperature bi u subotu mogle dostići čak 36 stepeni prema BBC Weatheru, što je znatno više od prosjeka od 24 stepena u julu.

Najviša temperatura u Evropi od 48.8 stepeni Celzijevih zabilježena je u blizini Sirakuze na talijanskom otoku Siciliji u augustu 2021.

Više od 60.000 ljudi umrlo je u Evropi prošle godine od posljedica vrućine. Strahuje se da bi ovaj toplotni val mogao odnijeti mnogo više života ovog ljeta.

Toplotni val je razdoblje vrućeg vremena gdje su temperature više od očekivanih za to doba godine.

Stručnjaci kažu da su razdoblja iznimno vrućeg vremena sve češća, a klimatske promjene sve učestalije donose rekordne temperature.

Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze objavio je da je ovogodišnji juni u svijetu bio najtopliji ikad zabilježen.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *