TK bilježi porast krivičnih djela koja vrše maloljetnici

Maloljetnička delinkvencija je u porastu na području Tuzlanskog kantona. Kako je za N1 rekla glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Adnana Sprečić, statistika govori da se unazad pet godina bilježi blagi trend porasta krivičnih djela koja su počinili maloljetnici.

“U 2021. godini 71 krivično djelo je počinilo 79 maloljetnika, a u 2022. godini 106 krivičnih djela je počinilo 120 maloljetnika. To je starost od 14 do 18 godina”, kazala je Sprečić u Novom danu.

Ističe da stopa kriminaliteta maloljetnika iznosi 2,9 posto što je u okvirima evropskih statistika.

Na području Tuzlanskog kantona postoji određeni broj policijskih službenika koji je prošao potrebne obuke za rad sa djecom i maloljetnicima te posjeduju potrebne certifikate. Uprava policije MUP-a TK redovno ulaže u resurse te su opremili i posebne prostorije za saslušanje maloljetnih prijestupnika.

“Imamo poseban odsjeka za seksualne delikte, maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici. Uprva policije aktivno provodi kampanje u cilju prevencije i sprečavanje maloljetničkog prijestupništva. Provode se i kampanje protiv cyber nasilja. Vršili smo edukacije učenika u osnovnim i srednjim školama i imali smo izuzetnu saradnju s obrazovnim ustanovama”, dodala je Sprečić.

policija tk pretresi dvije zdravstvene ustanove tuzlanski kanton
Uprva policije aktivno provodi kampanje u cilju prevencije i sprečavanje maloljetničkog prijestupništva (Foto: Ilustracija/TL)

Mimo ovoga, ističe da MUP TK redovno radi i na otkrivanju nelegalnog oružja te je u 2022. godini oduzeto 200 komada lovačkog i sportskog naoružanja te pištolja i to sve od muškaraca, dok su dva naoružanja oduzeta od žena.

“Što se tiče krivičnih djela, ne vode se evidencije koja su djela počinjena upotrebom ilegalnog oružja, ali smo mi interno to počeli raditi, kaže Sprečić za N1.

Kada je riječ o krivičnim djelima protiv života i tijela u 2022. imamo samo jedan slučaj gdje je djelo počinjeno ilegalnim oružjem”, kazala je Sprečić. Kada je u pitanju slučak iz Lukavca gdje je maloljetnik pucao u svog nastavnika, kazala je kako je on pod konstantnim nadzorom, ali da zbog toga što je u pitanju maloljetnik, ne može davati više informacija. (tl)

Podijeli

One comment

  1. Nazalost, toga ce biti sve vise. Stasale su generacije ili degeneracije fb, tik toka, realiti smeca… Roditelji koji odgoje cestito djete uspjeli su u zivotu. Sve ostalo je taraba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *