Tim povodom: Šta je pokazao duel Tuzla City (Sloga, Simin Han) – Sloboda 4:1?

Svakako da je sportski i gubiti i pobjeđivati, ali organizacijsko i svako drugo stanje u našoj “Slobodi” daleko je od podnošljivog, baš onoliko koliko je blizu njeno ponižavajuće ispadanje u niži rang takmičenja.

Jednostavno, radi se o konačnom devastirajućem slomu cijele naopake i anahrone “komunalno-socijalističke” koncepcije vođenja profesionalnig sportskog pogona logikom samo održanja na životu “svetinje sa Tušnja” kao sitne (pred)izborne zakrpe lokalne vlasti.

Potpuno je fatalno rezultatsko posrtanje “Slobode” i njeno sasvim očekivano samourušavanje pod teretom besmislene organizacijske suicidalnosti putem smiješnog Udruženja građana pod slabašnim i vrlo kontroverznim budžetskim šinjelom Grada.

Detalj sa jučerašnje utakmice Tuzla City – Sloboda 4:1 (Foto: Darko Zabuš)

Najefikasniji način uništenja FK “Sloboda” je upravo ovo što se i dešava u njenoj postratnoj fazi. Nije joj dopušteno da izađe iz privlačnog, ali smrtnog sitno-šićardžijskog dnevnopolitičkog zagrljaja lokalnih vlasti koje svoju “skupu igračku” zasigurno vode u bezdan disolucije i nestanka.

Formalno organizacijska perspektiva i smisleni put prema “zelenoj grani” neke nove budućnosti, upravo su javno in-vivo demonstrirani od “Tuzla Cityja iz Simin Hana na Tušnju “4:1”.

Pa, makar to bilo i javno-privatno partnerstvo: dosadašnje guranje glave u pijesak, simbolički, a i bukvalno, ostavlja svačiju “guzicu” na nepredvidljivoj vjetrometini “na izvoli”.

Pa i “Slobodinu”. (Piše: Derviš ČIČKO, društveno-politički analitičar)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *