Tim povodom: Najava otpuštanja radnika JP “Panonika” je najobičnija manipulacija javnošću

7
1186

Pojedini mediji danas su objavili saopćenje iz JP “Panonika”, odakle se zvanično najavljuje mogućnost propasti (i gašenja) ovog javnog preduzeća, uključujući i otpuštanje 40 radnika, ukoliko bude otkazana turistička sezona!? Još se kaže da se čeka odluka nadležnih tijela vezanih za (ne)odobravanje rada u vrijeme pandemije virusa korona. No, da li je sve kako se najavljuje?

Svakako da neće niko ostati bez posla od 30 zaposlenih na neodređeno vrijeme, pošto bi to bio poslijeratni presedan otpuštanja ljudi koji rade u JP i JU zbog “profitnih” razloga. Uopšte angažiranje sezonskih radnika i onih na osiguranju ovisi od toga da li će biti ili neće biti turističke sezone zbog poznatih razloga.

Međutim, kvaka je u potpuno drugoj stvari i radi se o besmislenom demagoškom forsiranju JP “Panonike” i drugih monopolskih preduzeća i ustanova pod okriljem Grada, kojima su povjereni poslovi od javnog interesa građana, da se ponašaju striktno kao profitne organizacije. Svakako, da je to besmisleno u smislu zakonski definiranog monopolskog položaja i odnosa spram gradskog budžeta.

U tom smislu JP “Panonika” je u posebno delikatnoj i, gotovo, nemogućoj poziciji i pod nepodnošljivim pritiskom da obezbijedi tzv. profitabilno poslovanje, a i formalno je osnovana kao specifično JP “za zabavu, razonodu i odmor” i sl. građana Tuzle, a i drugih.

U takvom poslovnom okruženju ovisi o “Božijoj” klimatskoj volji i planiranih minimalno 60 sunčanih dana u prevrtljivoj ljetnjoj sezoni.

U svom imovinskom portfoliju kao klasični doo, ovo JP je “golo kao lipić”, posebno u odnosu na činjenicu da samo inicijalna vrijednost parcele zemljišta (7.5 hektara) koja joj je data na gazdovanje, iznosi više desetina miliona KM. Takođe, iz gradskog budžeta direktno je do sada uloženo u gradnju jezerske infrastrukture između 10 i 15 miliona KM, uključujući i cca 1.5 miliona KM troškova gradnje prvog jezera kroz potpuno kontroverzni angažman JP “Direkcija za izgradnju”.

Ukupni “avansni”, pripremni troškovi samo “toplog režima” poslovanja “Panonike”, prije nego i što bukvalno počne sezona kupanja, iznose oko 750 hiljada KM, a ukupni oko 2.2 miliona KM, od čega polovina otpada na plate i ostale troškove uposlenika, a druga polovina na tzv. osnovne tehnološke materijalne troškove rada.

Prihodovna strana je vezana za prodaju ulaznica, ugostiteljske prihode, iznajmljivanje jezerskog “mobilijara” i neke dodatne turističko-sezonske poslove. Prema tome, već u ovoj fazi, ukoliko se otkaže turistička sezona u potpunosti, JP “Panonika” će knjižiti direktnu i promptnu dubiozu od najmanje milion maraka, koji moraju biti pokriveni iz aktuelnog budžeta, čiji fiskalni kapacitet će generalno biti, zasigurno, više nego problematičan.

Naravno, može se postaviti sasvim jednostavno pitanje, uopšte o logici uspostave JP “Panonika” na potpuno organizacijski-poslovno sumanut i neodrživ način, bez ozbiljne perspektive ostvarenja bilo kakve stabilnosti funkcioniranja, a uz konstantno upumpavanje budžetskog novca u održavanje njenog golog života. A i uz konstantno izlaganje riziku katastrofičnih sezona, kao što je potencijalno aktuelna, uz objektivno uslovljene milionske gubitke pokrivane budžetskim novcem.

Postoji, nažalost, sasvim jednostavno “objašnjenje”: tamo gdje prestaje poslovna logika bilo koje vrste, uz neviđeno i nepotrebno “harčenje” javnog novca, počinje tuzlanska politika pobjedničkih izbora zadnjih 20 godina.

Ne mora se isuviše mudro preračunavati pa ne sagledati da je, što formalno nije nelegitimno, glavni glasački gradonačelnički oslonac tzv. penzionersko-panonički stub od desetak hiljada “sigurnih” glasova od ukupno njih oko 25 hiljada. Ali, ako “Panonika” radi.

Drugi pouzdani oslonac je isto toliko “listića”, tj. cca 10 hiljada i više, kao posljedica “angažiranja” 2.500 uposlenika Gradske uprave šemom “ako idem ja, idete i vi”, te gradskih JP i JU, uključujući njihove porodice i druga povezana lica, organizacije i udruženja, usidrenih na različite načine oko budžeta.

Sasvim je jasno da JP “Panoniku”, a i veći dio ostalih gradskih JP i JU, treba poslovno “spasiti” i dovesti u normalne i relativno podnošljive uslove poslovanja, time što će im se omogućiti da kontinuirano ne budu “kurbani” i izbornogodišnje žrtve beskrajnih i histeričnih kampanja aktuelnog Gradonačelika o trošku novca svih nas. Nema previše dilema da je šteta opšta i difuzno sveprisutna, ali je, također, istovremeno u samo u ličnom politikantskom interesu očuvanja vlasti po svaku cijenu. Našu. (D. Čičko)

7 Komentari

  1. Nedaj Boze da prorade jezera u vrijeme epidemije. Ko bi lud do dozvolu, pa bare bi bile “epidemiološka bomba”. Nećemo valjda zbog Imamovićevih glasova doživjeti drugi talas zaraze

  2. Daj ba šta pričate bezze…navedite ime bar jednog radnika bilo kojeg javnog preduzeća u nadleznosti grada koji je dobio otkaz? Jedino ako je pronevjerio neke pare…
    Prpa u Panonici… nema karata ispod stola, mučki i zarade bez fiskalnih računa… A i za kampanju Jasmina Imamovića…Gdje će snaše igrati kolo i “podapjerat” se…

  3. Ono kad se J.I. – poznatiji i kao pisac u pokušaju – ko fol brine za radnike Panonike, nju vodi roker sa Jale, a njihove dubioze plaćamo MI.

  4. Opet ti Feride. Ko biva penzioneri do sada bili budale.!!!! E vala svaki tvoj komentar je prava budalastina.
    Opet ti kažem…de ba malo razmisli prije nego što se tastature vačaš

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here