Tim povodom: Bijedić je kriv koliko je Imamović nevin!

4
1237

Najnovija oficijelna ideja pravne države, tj. Tužiteljstva TK, koje zna sve, pa i više od toga, o sramnoj tuzlanskoj aferi “SPO 15. maj”, da se za političko-mafijašku prevaru sa višestruko smrtnim posljedicama, pored ogromne materijalne i nematerijalne štete, osumnjiči samo jedna osoba, tj. Enver Bijedić, jeste direktno i neskriveno zataškavanje obuhvata suštine ovog slučaja. Takođe, samo usputno spominjanje pravnih kvalifikacija tipa “zastara, djelimična zastara, nedostatak dokaza” i sl., glede tuzlanskog Gradonačelnika kao hijerarhijski nesumnjivo drugog ključnog “oslonca zla” ove bestijalne organizirane prevare, samo uopšte zorno govori koliko je svjetlosnim godinama daleko zadovoljenje pravde i pravednosti, a još dalje minimuma istine.

Nesumnjivo je da je Javno preduzeće “Direkcija za izgradnju doo Tuzla” svojim načinom poslovanja od svog osnivanja u oktobra ratne 1994.g., do uvođenja stečajnog statusa 2015.g., u konačnici ostvarilo negativan i štetan rezultat poslovanja, posebno u periodu gradnje objekta “SPO 15. maj” iz 2007.-2009.g. Ta famozna investicija je postupno maligno mutirala u neviđenu finasijsko-poslovnu aferu, čiji se stvarni epilog ne nazire ni do današnjih dana. Jednostavno govoreći, a suština ove strašne prevare i jeste takve razine trivijalnosti, sve može se svesti na činjenice da su kupci stanova i poslovnih prostora povjerili svoj novac Javnom preduzeću u većinskom vlasništvu, i sa adekvatnim upravljačkim pravima, Grada Tuzle i da nakon punih 13 godina ne mogu da dođu do svoje imovine. Bez obzira na hrpe poznatih i manje poznatih detalja i raznoraznih formalnih i neformalnih pravno-političkih pikanterija ove neviđeno zloćudne afere, prva i ključna adresa za njeno rješenje jeste instistucionalno Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom i Gradsko vijeće. Sve ostalo su sasvim sporedni detalji ove zlosretne sage i sa, posredno, višestruko smrtnim posljedicama njenih prevarenih aktera.

Naime, većinska osnivačka i upravljačka prava Grada, respektivno kao konačnog vlasničkog titulara Javnih preduzeća, formiranih samo sa ciljem efikasnog i svsishodnog ostvarenja ustanovljenog javnog interesa građana, primarno i krucijalno podrazumijeva i osnovnu obavezu “Conditio sine qua non”, tj. njegovu bezuslovnu zaštitu. I tu nema nikavog opravdanja, posebno onih tipa “nismo znali, nismo mogli znati, nije nam dopušteno da saznamo” etc., pošto bilo kakva vrsta nekapacitiranosti Osnivača da se zaštiti očigledno ustanovljeni javni interes, podrazumijeva njegovu direktnu odgovornost i krivnju spram onih, tj. građana, koji su svjesno prenijeli svoja demokratska prava na institucije Grada. To je početak i kraj.

Sudsko-tužiteljska gnjila trakavica, unakažena trgovinom političkim uticajem u njenim sopstvenim strukturama u (ne)primjeni zakona “jednakog za sve” i ekstremnim manipuliranjem javnošću, samo dodatno prokazuje da je generalno naše društvo u nekoj fazi nepopravljivog kolapsa nepredvidljivog epiloga.

Svakako da je apsolutno neshvatljivo cinično poigravanje Tužiteljstva TK primjenom vrlo selektivne, krajnje pristrane proceduralne pravde, očigledno za sitne lokalne predizborne dosege, birajući samo jednog, jedinog okrivljenog, tj. Envera, nomen est omen, Bijedića, u tom slučaju, kao “krivog Pedra”, obesmišljavajući suštinu ove užasne afere i ponižavajući do beznađa njene mnogobrojne žrtve. U takvom selektivnom smislu, dotični je onda potpuno “nevin”. Nesretan i sam.

U stvari, institucionalno, aktuelni tuzlanski Gradonačelnik Jasmin Imamović i ex-direktor JP “Direkcija za izgradnju doo Tuzla” Enver Bijedić jesu ključni i centralni oslonci sveukupnog komplementarno nadopunjujućeg “zla” ove afere, baš kao kompleksnost jin-jang jedinstva suprotnosti. I bez uključenosti takvog obuhvata odgovornosti i kontekstualnog ostvarenja sudske pravde i pravednosti, neće se moći izaći na “zelenu granu”, što god to značilo, kako pojedinačno, tako i kolektivno.

Naravno, ako je potrebna utjeha, onda je “pravda spora, ali dostižna”. Za one koji je dočekaju. Eventualno. (Piše: Derviš ČIČKO)

4 Komentari

  1. … ajmo svi u park da nam SKOJ-a ,opet, pokaže Tvrtka … ajmo Tuzlo ruke gore !!!Primite za Tvrtka i držite se čvrsto i nepokolebljivo i ustrajno ,kao i sve ove godine !!!….nitko nam ništa ne može … uhvati ritam….

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here